Website Oud Zoeterwoude Suetan kwartaalbladen Zoekresultaat

Zoekresultaat:    Zoeterwoude   (in veld: Plaats/dorp/buurtschap)     

Aantal gevonden publicaties : 1199   (uit: 1670)

Getoond wordt publicatie : 361 t/m 400


Uitgebreid zoeken

Zoekresultaat verdeeld over 30 pagina's, met elk (max.) 40 publicaties:

Begin        Vorige      1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19       Volgende       Eind

of direct naar pagina: 

Klik op publicatie voor vergroting en meer informatie

361. Artikel: 1986020909  
Titel: Donateursactie
Rubriek/subrubriek: Algemeen / Informatief
Verschenen in: 1986
Auteur(s): Bestuur Oud Zoeterwoude
Wij kwamen tot de ontdekking, dat onze stichting de meeste donateurs telt bij de inwoners van Zoeterwoude, die later hier zijn komen wonen.
Uiteraard zijn veel autochtone inwoners donateur, maar wij bemerkten, dat juist de langst-inwonende bewoners in grote mate verstek laten gaan.
En juist bij die oudste bewoners van Zoeterwoude is nog zoveel interesse; maar het komt niet tot uiting in een donateurschap voor "Oud Zoeterwoude".
  • Wij kwamen tot de ontdekking, dat onze stichting de meeste donateurs telt bij de inwoners van Zoeterwoude, die later hier zijn komen wonen.
  • En juist bij die oudste bewoners van Zoeterwoude is nog zoveel interesse; maar het komt niet tot uiting in een donateurschap voor "Oud Zoeterwoude".
 

362. Artikel: 1986021111  
Titel: Beletselen of schrikverwekkende voorwerpen op of langs den publieken weg
Rubriek/subrubriek: Geschiedenis / Herinneringen
Verschenen in: 1986
Auteur(s): Warmerdam, C.A.
Er heerst sinds enige maanden enige beroering in Zoeterwoude, door de ons inziens volkomen terecht genomen maatregelen, om de snelheid van het verkeer te verminderen en daardoor de verkeersveiligheid te bevorderen.
Echter: Slaan wij "het reglement van plaatselijke policie voor de gemeente van Soeterwoude in overeenstemming en met inachtneming van hetgeen dienaangaande, bij art. 31 en volgende van het Bestuur ten platte lande in de provincie Holland van den 23 july 1825 wordt vereischt" er op na dan lezen we in het achtste hoofdstuk het volgende.
  • Er heerst sinds enige maanden enige beroering in Zoeterwoude, door de ons inziens volkomen terecht genomen maatregelen, om de snelheid van het verkeer te verminderen en daardoor de verkeersveiligheid te bevorderen.
 

363. Artikel: 1986021212  
Titel: Schaakvereniging: "Deliciae Nostrae"
Rubriek/subrubriek: Sport & recreatie / Schaken
Verschenen in: 1986
Auteur(s): Warmerdam, C.A.
Van onze donateur, de heer H.J.C. Paardekooper, Schenkelweg 2a te Zoeterwoude, ontvingen wij een brief waarin hij het volgende schreef:
In onze jeugdjaren leerden wij van onze moeder schaken.
Zij vertelde ons dat zij het op haar beurt weer geleerd had van haar vader (Manus Mentink).
Ook vertelde zij ons vaak, dat er vroeger in Zoeterwoude een schaakclub bestond, waarvan de leden hoofdzakelijk in de Weipoort en aan de Hoge Rijndijk woonden.
  • Van onze donateur, de heer H.J.C. Paardekooper, Schenkelweg 2a te Zoeterwoude, ontvingen wij een brief waarin hij het volgende schreef:
  • Ook vertelde zij ons vaak, dat er vroeger in Zoeterwoude een schaakclub bestond, waarvan de leden hoofdzakelijk in de Weipoort en aan de Hoge Rijndijk woonden.
  • De redactie van "Suetan" neemt gaarne dit verzoek van de heer Paardekooper over en is - evenals hij - zeer benieuwd naar eventuele reacties. U wordt verzocht deze direct aan de heer H.J.C. Paardekooper, Schenkelweg 2a, Zoeterwoude te sturen.
  • Elders in dit nummer is een oproep geplaatst waarin gesteld wordt dat juist de langst-inwonende bewoners in grote mate verstek laten gaan, als donateur van "Oud Zoeterwoude".
  • En juist bij die oudste bewoners van Zoeterwoude is nog zoveel interesse voor het werk van "Oud Zoeterwoude". Zij beschikken daarnaast ook vaak over veel informatie over het leven in het oude Zoeterwoude zoals het eens geweest is.
 

364. Artikel: 1986021314  
Titel: Zo was het in Zoeterwoude
Rubriek/subrubriek: Dagelijks leven / Varia
Verschenen in: 1986
Auteur(s): Paardekooper sr., C.P.J.
Dit was de titel, welke mijn vader, C.P.J. Paardekooper Sr. gaf aan de door hem geschreven bundels over de geschiedenis van Zoeterwoude gedurende de laatste eeuw.
In dit manuscript is enorm veel te lezen over ons dorp: politiek, geestelijk leven, sociale toestanden, dorpsgebruiken en vooral over het verenigingsleven van Zoeterwoude.
Het lijkt mij aardig om een stukje waarin heel nauwkeurig de inrichting van een boerderij wordt beschreven omtrent 1900 te publiceren.
Mijn vader haalt uit zijn herinnering op wat hij heeft waargenomen tijdens een logeerpartij bij zijn tante Pie en de oom Leen en Koos Paardekooper aan de Vlietweg.
  • Zo was het in Zoeterwoude
  • Dit was de titel, welke mijn vader, C.P.J. Paardekooper Sr. gaf aan de door hem geschreven bundels over de geschiedenis van Zoeterwoude gedurende de laatste eeuw.
  • In dit manuscript is enorm veel te lezen over ons dorp: politiek, geestelijk leven, sociale toestanden, dorpsgebruiken en vooral over het verenigingsleven van Zoeterwoude.
  • Voor degenen die niet zo precies op de hoogte zijn van de boerderijen in Zoeterwoude: het gaat over de boerderij nu bewoont door de fam. A.S. de Wit, Vlietweg nr. 44 thans gemeente Leiden.
 

365. Artikel: 1986021515  
Titel: Boekwerk - 10 eeuwen leven in Midden Rijnstreek
Rubriek/subrubriek: Algemeen / Informatief
Verschenen in: 1986
Auteur(s): Warmerdam, C.A.
Van de ook in Zoeterwoude bekende heer P.C. Beunder te Bodegraven ontvingen wij een brochure waarin het (bij voldoende belangstelling) voorjaar
1986, in een eenmalige en beperkte oplage te verschijnen boekwerk, wordt beschreven.
Het boek beslaat ongeveer 80 pagina's, geillustreerd met kaartjes, tekeningen en foto's, formaat 24 x 17 cm. Uitgave onder auspiciën van de Hist. Kring Bodegraven.
  • Van de ook in Zoeterwoude bekende heer P.C. Beunder te Bodegraven ontvingen wij een brochure waarin het (bij voldoende belangstelling) voorjaar 1986, in een eenmalige en beperkte oplage te verschijnen boekwerk, wordt beschreven.
  • Intekenprijs, tot 28 februari 1986, f 25,--. De datum is speciaal voor "Oud Zoeterwoude" vastgesteld. Na verschijningsdatum f 29,50.
  • Over sommige detail-onderwerpen hield hij lezingen o.a. voor "Oud Zoeterwoude" op 3 april 1984 in de Eendenkooi, waaraan wij nog steeds een goede herinnering bewaren.
 

366. Artikel: 1986021519  
Titel: Zoeterwoudse straatnamen (5) - Hoe komt een straat aan zijn naam
Rubriek/subrubriek: Infrastructuur / Straatnamen
Verschenen in: 1986
Auteur(s): Gent, Jan van
In het verlengde van de Weipoortse Vliet vinden wij van oudsher de "Ommedijckse Wateringe".
Hieraan grenzend liggen een aantal oude gebieden met eeuwenoude benamingen, die nu voortleven in de straatnamen van Zoeterwoude.
  • Hieraan grenzend liggen een aantal oude gebieden met eeuwenoude benamingen, die nu voortleven in de straatnamen van Zoeterwoude.
  • De actie van de Geuzen heeft succes gehad tot het ontzet van Leiden en liet Zoeterwoude achter in een troosteloze waterwildernis.
  • In de dorpskern van Zoeterwoude vinden wij in het eeuwen-oude stratenpatroon en daaraangrenzend, een aantal straten waarvan hun naam te maken heeft met de geschiedenis van ons mooie Zoeterwoude.
  • De straatnaam verraadt het al, het is de verbindingsweg van Zoeterwoude en Stompwijk, die ontstaan is na het graven van de Stompwijksevaart in de 15e eeuw.
  • Nu is het woonhuis van Wybo Kortmann, die als huisarts een grote plaats inneemt in onze woongemeenschap, zijn echtgenote, mevr. A.E.C.M. Kortmann- Keulen, was de eerste voorzitter van onze stichting "Oud-Zoeterwoude".
  • Nog een klein gedeelte van deze weg ligt binnen de grens van Zoeterwoude. De weg is vernoemd naar parallel lopende water, de Vliet.
  • In de woonwijk "Vogelweide" zijn de straatnamen vernoemd naar een aantal weideen watervogels die wij in grote getale tegen komen in ons mooi landelijk Zoeterwoude.
  • Het bejaardencentrum is met grote inzet en eendracht voorbereid en gebouwd voor de bewoners die afkomstig zijn uit Zoeterwoude en Stompwijk.
  • In Bennebroek staat het moederhuis van deze kloosterorde, vandaar vinden wij in Zoeterwoude de Bennebroekweg.
  • Tot zover hebben wij de achtergronden bekeken van de straatnamen van ons Zoeterwoude zoals de grenzen nu zijn vastgesteld, met een uitstapje naar Leiden met de Vrouwenweg en met de Burmadeweg naar Benthuizen/Hazerswoude.
 

367. Artikel: 1986026262  
Titel: Kopij gevraagd... maar een (nieuwe) gastschrijver mag ook
Rubriek/subrubriek: Algemeen / Van de redactie
Verschenen in: 1986
Auteur(s): Redactie Suetan
Elk kwartaal opnieuw biedt de redactie aan de lezer van Suetan weer een blik op een stukje van de lange en rijke geschiedenis van Zoeterwoude en zijn omgeving.
Naast artikelen van eigen hand streeft de redactie nadrukkelijk er naar ook regelmatig gastschrijvers te interesseren voor Suetan.
Ook al is er een keur van onderwerpen en artikelen in voorbereiding, toch willen wij iedere lezer langs deze weg uitnodigen om eens iets van zich te laten horen, beter nog: te laten lezen!
  • Elk kwartaal opnieuw biedt de redactie aan de lezer van Suetan weer een blik op een stukje van de lange en rijke geschiedenis van Zoeterwoude en zijn omgeving.
 

368. Artikel: 1986050000  
Titel: Voorpagina Suetan mei 1986
Rubriek/subrubriek: Algemeen / Voorpagina
Verschenen in: 1986
Auteur(s):
 

369. Artikel: 1986050101  
Titel: Suetan - Kwartaaluitgave van de Stichting Oud Zoeterwoude
Rubriek/subrubriek: Algemeen / Colofon
Verschenen in: 1986
Auteur(s): Secretariaat Oud Zoeterwoude
Voor donateurs gratis. Losse nummers f. 5,--. Advertentietarieven op aanvraag.
Stichting "Oud-Zoeterwoude", statutair opgericht op 12 februari 1970, gevestigd: Zonnegaarde 23, 2381 LH Zoeterwoude.
  • Kwartaaluitgave van de Stichting "Oud Zoeterwoude", 60e aflevering - mei 1986
  • Stichting "Oud-Zoeterwoude", statutair opgericht op 12 februari 1970, gevestigd: Zonnegaarde 23, 2381 LH Zoeterwoude
  • De stichting heeft ten doel de bevordering van de kennis van en de belangstelling voor de geschiedenis van Zoeterwoude en omgeving; het opsporen, verzamelen en bewaren van gegevens, feiten en voorwerpen omtrent de geschiedenis van Zoeterwoude en het zo
  • Dorpsstraat 9, 2381 EK Zoeterwoude, Tel. 01715-1587
  • Zonnegaarde 23, 2381 LH Zoeterwoude, Tel . 01715-2448
  • J. Porcellistraat 1, 2381 TR Zoeterwoude, Tel. 01715-1113
  • Fuut 58, 2381 KN Zoeterwoude, Tel. 01715-2680
  • 2382 XP Zoeterwoude, Tel. 071-894983
  • 2381 EV Zoeterwoude, Tel. 01715-1254
  • 23381 EJ Zoeterwoude, Tel. 0l715-2670
  • 2381 AG Zoeterwoude, Tel. 01715-2887
  • 2381 XJ Zoeterwoude, Tel. 01715-2350
  • 2381 LH Zoeterwoude, Tel. 01715-2448
  • 2381 KN Zoeterwoude, Tel. 01715- 2680
  • te Zoeterwoude t.n.v. de Penningmeester Stichting "Oud-Zoeterwoude".
 

370. Artikel: 1986050707  
Titel: Op kraambezoek rond 1800
Rubriek/subrubriek: Evenementen / Lezingen en excursies
Verschenen in: 1986
Auteur(s): Warmerdam, C.A.
Een veertigtal bezoekers was aanwezig in "Ons Huis" waar mevr. J. v.d.Plas-van As ons meenam op kraambezoek. Het was een zeer boeiende voordracht, waaraan mevr. v.d. Plas ruim drie jaar heeft gewerkt, voordat zij (zoals zij zelf zegt) met knikkende knieën haar eerste lezing gaf.
 

371. Artikel: 1986055353  
Titel: Suetanborgh - Schenkingen
Rubriek/subrubriek: Algemeen / Schenkingen
Verschenen in: 1986
Auteur(s): Secretariaat Oud Zoeterwoude
Van de heer H. Spek, van Banchemhof 10 te Leiden ontvingen wij een brief die door burgemeester van Outeren op 14 oktober 1858 werd gestuurd aan den Hoog Geleerden Heer Prof. Kaiser te Leiden, betr. het onderhoud van het Leugenbruggetje.
 

372. Artikel: 1986080000  
Titel: Voorpagina Suetan augustus 1986
Rubriek/subrubriek: Algemeen / Voorpagina
Verschenen in: 1986
Auteur(s):
 

373. Artikel: 1986080101  
Titel: Suetan - Kwartaaluitgave van de Stichting Oud Zoeterwoude
Rubriek/subrubriek: Algemeen / Colofon
Verschenen in: 1986
Auteur(s): Secretariaat Oud Zoeterwoude
Voor donateurs gratis. Losse nummers f. 5,--. Advertentietarieven op aanvraag.
Stichting "Oud-Zoeterwoude", statutair opgericht op 12 februari 1970, gevestigd: Zonnegaarde 23, 2381 LH Zoeterwoude.
  • Kwartaaluitgave van de Stichting "Oud Zoeterwoude", 61e aflevering - augustus 1986
  • Stichting "Oud-Zoeterwoude"
  • statutair opgericht op 12 februari 1970 gevestigd: Zonnegaarde 23, 2381 LH Zoeterwoude
  • De stichting heeft ten doel de bevordering van de kennis van en de belangstelling voor de geschiedenis van Zoeterwoude en omgeving; het opsporen, verzamelen en bewaren van gegevens, feiten en voorwerpen omtrent de geschiedenis van Zoeterwoude en het zo
  • Dorpsstraat 9, 2381 EK Zoeterwoude, Tel. 01715-1587
  • Zonnegaarde 23, 2381 LH Zoeterwoude, Tel . 01715-2448
  • J. Porcellistraat 1, 2381 TR Zoeterwoude, Tel. 01715-1113
  • Fuut 58, 2381 KN Zoeterwoude, Tel. 01715-2680
  • 2382 XP Zoeterwoude, Tel. 071-894983
  • 2381 EV Zoeterwoude, Tel. 01715-1254
  • 23381 EJ Zoeterwoude, Tel. 0l715-2670
  • 2381 AG Zoeterwoude, Tel. 01715-2887
  • 2381 XJ Zoeterwoude, Tel. 01715-2350
  • 2381 LH Zoeterwoude, Tel. 01715-2448
  • 2381 KN Zoeterwoude, Tel. 01715- 2680
  • te Zoeterwoude t.n.v. de Penningmeester Stichting "Oud-Zoeterwoude".
 

374. Artikel: 1986080303  
Titel: Voorwoord van de voorzitter van "Oud Zoeterwoude"
Rubriek/subrubriek: Genealogie / Familie
Verschenen in: 1986
Auteur(s): Duindam, A.C.J.
Geruime tijd geleden kregen wij contact met een stichting, die met onze dorpsgeschiedenis nauw is verbonden: n.l. een stichting, die alle van Zwietens onder haar vaan tracht te verenigen.
En het kasteel Zwieten - vroeger één van de belangrijkste historische plekken in ons Zoeterwoude - is de regelmatige pleisterplaats van de vele "Van Zwietens".
Daar wij juist een "Suetan" aan de Van Zwietens wilden wijden, kwam de gedachte aan een nadere kennismaking tot stand.
  • Voorwoord van de voorzitter van "Oud Zoeterwoude"
  • En het kasteel Zwieten - vroeger één van de belangrijkste historische plekken in ons Zoeterwoude - is de regelmatige pleisterplaats van de vele "Van Zwietens".
 

375. Artikel: 1986080606  
Titel: Redactioneel - van Zwieten I t/m IV
Rubriek/subrubriek: Genealogie / Familie
Verschenen in: 1986
Auteur(s): Duindam, A.C.J.
Van Zwieten I
In een vorig nummer van "Suetan" kondigden wij reeds aan dat het geslacht van Zwieten in Zoeterwoude uitgebreid zou worden beschreven.
Bijna de volledige inhoud van dit blad zal gewijd zijn aan de Zoeterwoudse tak van Zwieten en aanverwante zaken. Er is met veel genoegen aan gewerkt en wij vertrouwen dat onze lezers deze bundeling van gegevens zullen waarderen.
  • In een vorig nummer van "Suetan" kondigden wij reeds aan dat het geslacht van Zwieten in Zoeterwoude uitgebreid zou worden beschreven.
  • Het gevaar als men zich verdiept in literatuur en documenten van historische waarde is dat men gaat afdwalen. Ditzelfde overkwam mij bij het doorlezen van de geschiedenis van het geslacht Zwieten in Zoeterwoude. Daarin vallen namen als "Mariënpoel" en "memorietafel van Swieten".
 

376. Artikel: 1986080715  
Titel: Het geslacht Van S/Zwieten in Zoeterwoude
Rubriek/subrubriek: Genealogie / Familie
Verschenen in: 1986
Auteur(s): Warmerdam, C.A.
In dit artikel worden enige bekende van S/Zwieten's en hun relatie met Zoeterwoude en Leiden belicht.
Het geslacht van S/Zwieten is afkomstig van het huis S/Zwieten onder Zoeterwoude, gelegen in de omgeving van de linker Rijnoever, daar waar de Zwiet of Weipoortse Vliet in de Oude Rijn stroomt.
Ter plekke bevindt zich momenteel het complex van de Heineken fabrieken; het terrein waar Zwieten heeft gestaan, is nog enigszins herkenbaar.
Het geslacht voerde als wapen drie violen in een rood veld.
  • Het geslacht Van S/Zwieten in Zoeterwoude
  • In dit artikel worden enige bekende van S/Zwieten's en hun relatie met Zoeterwoude en Leiden belicht.
  • Het geslacht van S/Zwieten is afkomstig van het huis S/Zwieten onder Zoeterwoude, gelegen in de omgeving van de linker Rijnoever, daar waar de Zwiet of Weipoortse Vliet in de Oude Rijn stroomt.
  • Voorvader Boudijn's tweede vrouw Trude ontving van haar man een lijftocht aan land onder Zoeterwoude.
  • De heren van Zwieten en Zoeterwoude
  • Hij trouwde Catherina van Diemen, dochter van Hugo en Janne van Rijswijck, zij had een lijftocht op 5 morgen te Zoeterwoude.
  • Gijsbrecht van Zwieten, geboren 1474, heer van Zwieten na het overlijden van zijn broer Cornelis, heer van Zoeterwoude 6 mei 1484 nam sedert 1506 aldaar zelf het schoutambt waar.
  • Onze aandacht gaat uit naar Cornelis van Zwieten Heer van Zwieten en van Zoeterwoude overleden 23 september 1543, begraven in de Sint Pieterskerk te Leiden.
  • Volgens hun huwelijkse voorwaarden zou hij bij zijn huwelijk ontvangen het Coppers weer, de Hollandse leenen, Zoeterwoude, 2 woningen te Voorburg, de tienden van Zwieten (belening 19 december 1531), de Duyfhuys en Molencamp (belening door de Graaf van Nassau 10 oktober 1530) en Zwieten (belening 20 oktober 1530).
  • Als heer van Zoeterwoude had Cornelis sedert 1540 met Leiden een geschil over de buitenneringen.
  • Bij zijn overlijden was zijn boedel insolvent en zijn goederen onder Sommeisdijk, Zierikzee, Wassenaar, Hazerswoude en Zoeterwoude, alsmede zijn huis in de Breestraat te Leiden werden verkocht volgens mandement van het hof van 7 juni 1544.
  • Adriaan van Zwieten was beleend met de leengoederen van zijn vader op 29 oktober 1543 (Zoeterwoude, 2 woningen te Voorburg, de tienden van Zwieten, 7 hond land onder 's-Gravenzande, 30 morgen te LiSse en 9 gaard te Woerden); beleend met Zwieten 21 augustus 1544; op zijn verzoek veranderde de heer van Zuijlen in 1567 de 54 morgen rond Zwieten in eigen goed.
  • Zijn voogden Gerrit van Lochorst en Gerrit van der Laan verkochten voor hem Zoeterwoude aan de stad Leiden (bevestiging door het Hof 2 juni 1545).
  • Anthonius van Cats werd nu curator, hij droeg voor Adriaan 15 juli 1547 Zoeterwoude op ten behoeve van Willem den Coulster.
  • Na de dood van Cornelis van Swieten in 1544 besloten de voogden van zijn zoon Adriaan de heerlijkheid Zoeterwoude te verkopen om de schulden van het sterfhuis te delgen.
  • In het genealogisch overzicht (tabel I) in het artikel "Het geslacht van Zwieten in Zoeterwoude" in ditzelfde nummer van "Suetan". wordt als voorvader van Boudijn 1296-1324 vermeld "N.N." zijnde een onbekende.
 

377. Artikel: 1986082727  
Titel: Suetanborgh - Schenkingen
Rubriek/subrubriek: Algemeen / Schenkingen
Verschenen in: 1986
Auteur(s): Commissie Suetanborgh
Suetanborgh - Schenkingen
vanaf najaar 1985:
najaar 85: van Mevr. Thea van Hartevelt-Liesveld
- boekje "Beschrijving van de voornaamste standen, beroepen, bedrijven en bezigheden in de menselijke maatschappij"
- "Musea en Kerken in Nederland boven de grote rivieren" (P.G. Buis)
alsmede
  • najaar 85: van de heer P. Takken te Zoeterwoude:
  • jan. 86: van de heer Van Wilsum te Zoeterwoude:
 

378. Artikel: 1986085656  
Titel: In Memoriam - G.B.H. Uijttenhout
Rubriek/subrubriek: Personen / In memoriam
Verschenen in: 1986
Auteur(s): Warmerdam, C.A.
Wij ontvingen het ontstellende bericht dat op 30 mei '86 in Voorburg is overleden onze donateur.
De heer Uijttenhout was een zeer actief mens en door ons gewaardeerd voor o.a. de publicaties in "Suetan" o.a. het artikel betreffende het café "Ik leer nog" in "Suetan" no 51, en de oude boerenwoning aan het "Groote of Rotterdamsche Wedde" in "Suetan" no 49.
  • Namens het bestuur van "Oud-Zoeterwoude" heb ik de condeleances overgebracht aan de familie, na de uitvaart en begrafenis op 4juni j.l..
 

379. Artikel: 1986110000  
Titel: Voorpagina Suetan november 1986
Rubriek/subrubriek: Algemeen / Voorpagina
Verschenen in: 1986
Auteur(s):
 

380. Artikel: 1986110101  
Titel: Suetan - Kwartaaluitgave van de Stichting Oud Zoeterwoude
Rubriek/subrubriek: Algemeen / Colofon
Verschenen in: 1986
Auteur(s): Secretariaat Oud Zoeterwoude
Voor donateurs gratis. Losse nummers f. 5,--. Advertentietarieven op aanvraag.
Stichting "Oud-Zoeterwoude", statutair opgericht op 12 februari 1970, gevestigd: Zonnegaarde 23, 2381 LH Zoeterwoude.
  • Kwartaaluitgave van de Stichting "Oud Zoeterwoude", 62e aflevering - november 1986
  • Stichting "Oud-Zoeterwoude"
  • statutair opgericht op 12 februari 1970 gevestigd: Zonnegaarde 23, 2381 LH Zoeterwoude
  • De stichting heeft ten doel de bevordering van de kennis van en de belangstelling voor de geschiedenis van Zoeterwoude en omgeving; het opsporen, verzamelen en bewaren van gegevens, feiten en voorwerpen omtrent de geschiedenis van Zoeterwoude en het zo
  • Dorpsstraat 9, 2381 EK Zoeterwoude, Tel. 01715-1587
  • Zonnegaarde 23, 2381 LH Zoeterwoude, Tel . 01715-2448
  • J. Porcellistraat 1, 2381 TR Zoeterwoude, Tel. 01715-1113
  • Fuut 58, 2381 KN Zoeterwoude, Tel. 01715-2680
  • 2382 XP Zoeterwoude, Tel. 071-894983
  • 2381 EV Zoeterwoude, Tel. 01715-1254
  • 23381 EJ Zoeterwoude, Tel. 0l715-2670
  • 2381 AG Zoeterwoude, Tel. 01715-2887
  • 2381 XJ Zoeterwoude, Tel. 01715-2350
  • 2381 LH Zoeterwoude, Tel. 01715-2448
  • 2381 KN Zoeterwoude, Tel. 01715- 2680
  • te Zoeterwoude t.n.v. de Penningmeester Stichting "Oud-Zoeterwoude".
 

381. Artikel: 1986110303  
Titel: Redactioneel - Diverse berichten
Rubriek/subrubriek: Algemeen / Informatief
Verschenen in: 1986
Auteur(s): Redactie Suetan
Wij ontvingen van de heer C. Kroon te Hazerswoude een lijst met aankondigingen van verkopingen en verhuringen van huizen, buitenplaatsen, boerderijen, landerijen, winkels etc. in Rijnland, speciaal betrekking hebbende op Zoeterwoude.
Van de heer P.J.M. de Baar van de Gemeentelijke Archiefdienst te Leiden ontvingen wij een brief naar aanleiding van het artikel "Rhijnvreugd" in "Suetan" no. 60, mei 1986.
  • Wij ontvingen van de heer C. Kroon te Hazerswoude een lijst met aankondigingen van verkopingen en verhuringen van huizen, buitenplaatsen, boerderijen, landerijen, winkels etc. in Rijnland, speciaal betrekking hebbende op Zoeterwoude.
 

382. Artikel: 1986110505  
Titel: In Memoriam - J.A. Detmers
Rubriek/subrubriek: Personen / In memoriam
Verschenen in: 1986
Auteur(s): Duindam, A.C.J.
Ons bereikte het bericht, dat in Balgoy op 71-jarige leeftijd is overleden de heer J.A. Detmers, oud bestuurslid van onze Stichting en tot zijn pensionering Burgemeester van Zoeterwoude.
De Stichting Oud Zoeterwoude gedenkt hem in dankbaarheid, temeer omdat onze Stichting veel aan de overledene te danken heeft.
Hij heeft gestaan bij het prille begin van onze Stichting.
  • Ons bereikte het bericht, dat in Balgoy op 71-jarige leeftijd is overleden de heer J.A. Detmers, oud bestuurslid van onze Stichting en tot zijn pensionering Burgemeester van Zoeterwoude.
  • De Stichting Oud Zoeterwoude gedenkt hem in dankbaarheid, temeer omdat onze Stichting veel aan de overledene te danken heeft.
  • Bij zijn afscheid uit Zoeterwoude werd de heer Detmers benoemd tot ere-lid van onze Stichting.
 

383. Artikel: 1986110909  
Titel: Suetanborgh - Schenkingen
Rubriek/subrubriek: Algemeen / Schenkingen
Verschenen in: 1986
Auteur(s): Commissie Suetanborgh
Overzicht schenkingen in de periode mei - september 1986
Van de heer N.C.W. Kluiters, Hoge Rijndijk:
- Diverse bonkaarten
- Diverse bescheiden 40-45
- 2 x oproep verlofgangers
  • Via Jan van Gent van Mevr . Parlevliet, Weidelaan, Zoeterwoude-dorp:
  • - Krantenknipsel sept. 1913, verslag van de onafhankelijkheidsfeesten te Zoeterwoude
  • Van de Gemeente Zoeterwoude:
  • - In bruikleen: negatieven van de fotoreportage die de heer van der Broek ca. 20 - 25 jaar geleden maakte in Zoeterwoude, dit zijn ruim 500 zeer goed bruikbare negatieven, inmiddels afgedrukt op 10 x 15 cm voor ons eigen foto-archief.
 

384. Artikel: 1986111114  
Titel: Turfwinning en droogmakerijen
Rubriek/subrubriek: Polders / Turfwinning
Verschenen in: 1986
Auteur(s): Sentis-Senden, Drs. E.J.M.
Droogmakerij met poldermolens: een scheppende bezigheid.
Voor veel buitenlanders is Nederland nog steeds het land van windmolens en klompen.
Hoewel het beeld van Nederland daarmee zeker niet af is, bepalen de poldermolens niet alleen een belangrijk deel van het typisch Hollandse gezicht van het landschap, maar hebben zij zelfs een deel van dit landschap gestalte gegeven.
  • In maart 1758 sloegen de schouten en ambachtsbewaarders van Hazerswoude, Benthuizen, Noord-Waddinxveen, Hoogeveen, Zoeterwoude en Benthorn opnieuw de handen ineen.
  • In 1766 besloot men tot 4 maaldistricten: Hazerswoude (1584 morgen) en Hoogeveen (534 morgen), Benthuizen (608 morgen) en Benthorn (100 morgen), Noord-Waddinxveen (823 morgen) en Zoeterwoude (310 morgen).
 

385. Artikel: 1986111520  
Titel: Oude bakkerij te Zoeterwoude
Rubriek/subrubriek: Bedrijven / Bedrijvigheid / Ambacht
Verschenen in: 1986
Auteur(s): Gent, Jan van
Op zaterdag 28 juli 1984 's-middags om vier uur ging de deur bij de Zoeterwoudse warme bakker Hein van der Meer op de knip.
Hein van der Meer was de laatste warme bakker van Zoeterwoude die nog dagelijks zijn klanten van vers brood voorzag.
  • Oude bakkerij te Zoeterwoude
  • Hein van der Meer was de laatste warme bakker van Zoeterwoude die nog dagelijks zijn klanten van vers brood voorzag.
  • De oudste zoon Jan (42 jr) getrouwd met Martina van der Krogt blijft bakker in Zoeterwoude; terwijl de zoon Hendrik broodbakker is te Koudekerk en Cornelis broodbakker te Hazerswoude.
  • Op 10 oktober 1910 kwam de boerenzoon Chris van der Meer naar Zoeterwoude om de eeuwenoude bakkerij aan de Korte Miening voort te zetten.
  • Hierdoor was men aangewezen op een paard en wagen om het brood te bezorgen in geheel Zoeterwoude.
  • Bakkerij Van der Meer genoot al jaren grote bekendheid om zijn bekende "hazelnootgebak", hij was de eerste bakker die in Zoeterwoude de specialiteit verkocht.
  • Van der Meer is een echt bakkersgeslacht. Niet minder dan drie zonen van Chris van der Meer begonnen een eigen zaak. Cor van der Meer in Leiden, Piet in Hilversum en Hein nam het bedrijf van zijn vader in Zoeterwoude over.
  • Toch is een eigen bedrijf in Zoeterwoude niet datgene dat Hans van der Meer in gedachten had.
 

386. Artikel: 1986115353  
Titel: Oud Zoeterwoude presenteert... Dia-avond in de "Eendenkooi"
Rubriek/subrubriek: Evenementen / Lezingen en excursies
Verschenen in: 1986
Auteur(s): Bestuur Oud Zoeterwoude
Op woensdag 10 december, om 20.00 uur
De heer A. Neve uit Leiden zal met twee projectoren tegelijkertijd lichtbeelden vertonen van stadsgezichten uit Leiden rond 1910 en 1970.
Voor oudere bewoners interessant, om te zien wáár sommige opnamen (aan de hand van oude ansichtkaarten) genomen zijn, met daarnaast vertoond de huidige toestand.
  • Oud Zoeterwoude presenteert... Dia-avond in de "Eendenkooi"
 

387. Artikel: 1987020000  
Titel: Voorpagina Suetan februari 1987
Rubriek/subrubriek: Algemeen / Voorpagina
Verschenen in: 1987
Auteur(s):
 

388. Artikel: 1987020101  
Titel: Suetan - Kwartaaluitgave van de Stichting Oud Zoeterwoude
Rubriek/subrubriek: Algemeen / Colofon
Verschenen in: 1987
Auteur(s): Secretariaat Oud Zoeterwoude
Voor donateurs gratis. Losse nummers f. 5,--. Advertentietarieven op aanvraag.
Stichting "Oud-Zoeterwoude", statutair opgericht op 12 februari 1970, gevestigd: Zonnegaarde 23, 2381 LH Zoeterwoude.
  • Kwartaaluitgave van de Stichting "Oud Zoeterwoude", 63e aflevering - februari 1987
  • Stichting "Oud-Zoeterwoude"
  • statutair opgericht op 12 februari 1970 gevestigd: Zonnegaarde 23, 2381 LH Zoeterwoude
  • De stichting heeft ten doel de bevordering van de kennis van en de belangstelling voor de geschiedenis van Zoeterwoude en omgeving; het opsporen, verzamelen en bewaren van gegevens, feiten en voorwerpen omtrent de geschiedenis van Zoeterwoude en het zo
  • Dorpsstraat 9, 2381 EK Zoeterwoude, Tel. 01715-1587
  • Zonnegaarde 23, 2381 LH Zoeterwoude, Tel . 01715-2448
  • J. Porcellistraat 1, 2381 TR Zoeterwoude, Tel. 01715-1113
  • Fuut 58, 2381 KN Zoeterwoude, Tel. 01715-2680
  • 2382 XP Zoeterwoude, Tel. 071-894983
  • 2381 EV Zoeterwoude, Tel. 01715-1254
  • 23381 EJ Zoeterwoude, Tel. 0l715-2670
  • 2381 AG Zoeterwoude, Tel. 01715-2887
  • 2381 XJ Zoeterwoude, Tel. 01715-2350
  • 2381 LH Zoeterwoude, Tel. 01715-2448
  • 2381 KN Zoeterwoude, Tel. 01715- 2680
  • te Zoeterwoude t.n.v. de Penningmeester Stichting "Oud-Zoeterwoude".
 

389. Artikel: 1987050000  
Titel: Voorpagina Suetan mei 1987
Rubriek/subrubriek: Algemeen / Voorpagina
Verschenen in: 1987
Auteur(s):
 

390. Artikel: 1987050101  
Titel: Suetan - Kwartaaluitgave van de Stichting Oud Zoeterwoude
Rubriek/subrubriek: Algemeen / Colofon
Verschenen in: 1987
Auteur(s): Secretariaat Oud Zoeterwoude
Voor donateurs gratis. Losse nummers f. 5,--. Advertentietarieven op aanvraag.
Stichting "Oud-Zoeterwoude", statutair opgericht op 12 februari 1970, gevestigd: Zonnegaarde 23, 2381 LH Zoeterwoude.
  • Kwartaaluitgave van de Stichting "Oud Zoeterwoude", 64e aflevering - mei 1987
  • Stichting "Oud-Zoeterwoude"
  • statutair opgericht op 12 februari 1970 gevestigd: Zonnegaarde 23, 2381 LH Zoeterwoude
  • De stichting heeft ten doel de bevordering van de kennis van en de belangstelling voor de geschiedenis van Zoeterwoude en omgeving; het opsporen, verzamelen en bewaren van gegevens, feiten en voorwerpen omtrent de geschiedenis van Zoeterwoude en het zo
  • Dorpsstraat 9, 2381 EK Zoeterwoude, Tel. 01715-1587
  • Zonnegaarde 23, 2381 LH Zoeterwoude, Tel . 01715-2448
  • J. Porcellistraat 1, 2381 TR Zoeterwoude, Tel. 01715-1113
  • Fuut 58, 2381 KN Zoeterwoude, Tel. 01715-2680
  • 2382 XP Zoeterwoude, Tel. 071-894983
  • 2381 EV Zoeterwoude, Tel. 01715-1254
  • 23381 EJ Zoeterwoude, Tel. 0l715-2670
  • 2381 AG Zoeterwoude, Tel. 01715-2887
  • 2381 XJ Zoeterwoude, Tel. 01715-2350
  • 2381 LH Zoeterwoude, Tel. 01715-2448
  • 2381 KN Zoeterwoude, Tel. 01715- 2680
  • te Zoeterwoude t.n.v. de Penningmeester Stichting "Oud-Zoeterwoude".
 

391. Artikel: 1987050304  
Titel: Oorlogsrelaas
Rubriek/subrubriek: Geschiedenis / Wereldoorlog
Verschenen in: 1987
Auteur(s): Roest, H.
Impressies van vijf dagen oorlogshandelingen in 1940.
Wat reeds lang dreigde, is nu een feit. Het is oorlog.
10 mei 1940
Vanmorgen om even over vier uur, toen ik pas op was, weerklonk een hevig lawaai. Er werd in de nabijheid geschoten uit vliegtuigen of door luchtafweergeschut.
Maar nog van niets wetend, schrokken we hevig van dat ongewone geluid. Tijdens het melken bemerkten we wel dat het ernst geworden was.
 

392. Artikel: 1987050505  
Titel: Redactioneel - Nieuwe publicaties
Rubriek/subrubriek: Bebouwing / Gebouwdetail
Verschenen in: 1987
Auteur(s): Redactie Suetan
Redactioneel - Nieuwe publicaties
Op gevels geschreven
Dit boekje gaat over een bijzondere communicatie, de taal der gevels in Nederland.
Wie na lezing ervan niet uitsluitend in de etalages kijkt, maar ook eens erboven en wie probeert met andere ogen naar de vele reclame-uitingen en graffiti te kijken zal de geveltaal ontdekken in al haar verscheidenheid van vormen en betekenissen.
 

393. Artikel: 1987051820  
Titel: Van de Hel naar de Hemel (19) - Het turfsteken in en rond Zoeterwoude
Rubriek/subrubriek: Geschiedenis / Kerk en religie
Verschenen in: 1987
Auteur(s): Juffermans, P.J.A.
Deken Juffermans vervolgde in de zomer van 1960 zijn artikelenreeks over de sociaal-economische toestand in de periode 1514-1799.
In een vorige aflevering van "Suetan" no. 58, november 1985 werden de spanningen met de stad Leiden in de 16e, begin 17e eeuw uiteengezet.
Het oprichten van brouwerijen, weverijen, loogerijen en grote timmerbedrijven op het platteland was door de zogenaamde Order op de buitennering verboden.
In het nu volgende artikel gaat Deken Juffermans uitvoerig het turfsteken in en rond Zoeterwoude en de droogmakerijen behandelen.
  • Van de Hel naar de Hemel (19) - Het turfsteken in en rond Zoeterwoude
  • In het nu volgende artikel gaat Deken Juffermans uitvoerig het turfsteken in en rond Zoeterwoude en de droogmakerijen behandelen.
  • Wat het steken van turf betreft, daarmee moet men in Zoeterwoude eerst vrij laat zijn begonnen.
  • Want terwijl de vertegenwoordigers van het naburige Zoetermeer zich reeds in 1514 beklagen, dat hun land uitgeveend en onder water gelopen is, wordt er in Zoeterwoude in dat jaar van turfmakerij nog niet gesproken.
  • Zijn de aangrenzende ambachten Stompwijk, Zoetermeer, Zegwaard, Benthuizen en Hazerswoude op de lange duur uitgeveend en in uitgestrekte waterplassen veranderd, te Zoeterwoude beperkte men zich tot de Geer- en kleine Blankaartpolder en de nieuwe Gelderswoudse polder.
  • Veen baggeren in Zoeterwoude
  • Wanneer" men in Zoeterwoude met veenbaggeren begonnen is, staat niet vast; wel weten we, dat men in 1624 verlof kreeg om er langer mee door te gaan dan de plakkaten bepaalden en dat tien jaar later in Gelderswoude uitveende gronden lagen.
  • In 1759 verzochten Hazerswoude, Benthuizen, Noord Waddingsveen, Hoogeveen, Zoeterwoude en Benthorn aan de Staten van Holland en West-Vrieslandt verlof tot het droogleggen van de Noordplas en de andere plassen in hun gebied.
  • Vervolgens mocht er in totaal een bedrag van f 240.420,-- opgenomen worden, waarvan door Zoeterwoude ongeveer f 20.000,--.
  • Voor Zoeterwoude luidden die als volgt: De Gelderswoudseweg en de Broekweg zullen op kosten van de Droogmakerij tot op een breedte van 24 voet worden aangerold en door een sloot er langs van het naast deze wegen gelegen land worden afgescheiden; is dit werk echter voltooid, dan zullen die wegen tot bate en tot schade komen van degene, die ze tegenwoordig onderhoudt.
  • Eveneens zal op gelijke kosten gemaakt en door de Generale Droogmakerij te allen tijde onderhouden worden een verlaat bij de Elleboogse molen om uit de nieuw te graven vaart in of langs de kadekamp in de Elleboogse Vaarsloot uit te komen, terwijl Zoeterwoude zich omtrent de schouwen het toezicht over die vaart langs de slootweg en de kadekamp, het verlaat, de brug en alles wat daarmede samenhangt te houden heeft aan hetgeen in artikel 14 van de afzonderlijke artikelen van Benthuizen daaromtrent is overeengekomen.
  • Zoeterwoude en Benthuizen moesten namelijk om het jaar voor alle toezicht en het onderhoud van dat alles zorgen.
  • Nadat de Gelderswoudse plassen in verband met de droogmaking van de Noordplas in 1765 bedijkt en drooggelegd waren had Zoeterwoude 360 morgen vruchtbare kleigrond er bij gekregen, die niet alleen voor veeteelt, maar ook voor het verbouwen van verschillende gewassen uitstekend geschikt was.
  • Maar sedert in 1610 de burgemeesters van Leiden tevens ambachtsheren van Zoeterwoude geworden waren, leverde bovengeschetste situatie geen moeilijkheden meer op.
  • Dezelfde goede gezindheid blijkt ook uit de concessie, door de Leidse stadsregering aan bepaalde vrachtschippers verleend, om dagelijks enige vrachten goederen en koopwaar van Zoeterwoude naar Leiden en terug te brengen.
  • Daarom werd in 1613 aan de ingezetenen van het ambacht Zoeterwoude verboden, vrachten op Utrecht of Woerden aan te nemen 3).
  • Zo waren er te Zoeterwoude in 1659 volmolens, want 26 januari van dat jaar werd volgens pastoor Iperlaen een kind geboren "op de eerste volmooie van lammen".
  • Ook in de pastorele boeken van de statie Zoeterwoude wordt tussen 1733 en 1783 verscheidene malen, overigens zonder nadere plaatsaanduiding, een papiermolen vermeld.
 

394. Artikel: 1987055555  
Titel: Suetanborgh - Schenkingen
Rubriek/subrubriek: Algemeen / Schenkingen
Verschenen in: 1987
Auteur(s): Duindam, A.C.J.
Een bijzondere aanwinst voor ons archief Vanuit Uden (het Kruisherenkloosterl mocht ondergetekende enkele fraaie foto's en duizenden negatieven halen, die in het bezit waren van ons vroegere bestuurslid Pater Spierinqs, die enkele jaren terug is overleden.
Maar van het een komt het ander: aldaar is woonachtig pater A. van den Elsen, die als studerend frater in 1943 kwam te wonen in het klooster aan de Vrouwenweg.
  • Hij beschrijft in 6 schriften minitieus alles, wat rond Zoeterwoude gebeurde; verder ook alle berichten uit de ondergrondse pers en de Engelse zender.
 

395. Artikel: 1987056767  
Titel: Reacties van lezers De Kruisbuurt - "Suetan" no. 63 februari '87
Rubriek/subrubriek: Algemeen / Reacties
Verschenen in: 1987
Auteur(s): Redactie Suetan
Naast enthousiaste reacties, waren er ook enige aanmerkingen, die wij onze lezers niet willen onthouden. Op pagina 13 is de naam Hans Eycler genoemd, gestorven 1980 dit is fout: De juiste spelling van de naam is Hans Eckl, en de heer Eckl geb. 28 april 1908 is gestorven 13 mei 1977.
Op pagina 10: Genoemd is de fam. Berkhouwer, moet zijn Berkouwer.
  • Van de heer Herman Roest ontvingen wij, ter inzage, akten betreffende het voormalige bedrijf "Klein Zwieten", gedateerd 1647, 1727, 1809, 1810, 1825, 1826, 1853, 1859, 1871,1877,1879,1902,1906 en 1907. Alle bovengenoemde akten hebben wij mogen copiëren en deze copieën zullen in het archief van "Oud Zoeterwoude" worden opgenomen.
 

396. Artikel: 1987080000  
Titel: Voorpagina Suetan augustus 1987
Rubriek/subrubriek: Algemeen / Voorpagina
Verschenen in: 1987
Auteur(s):
 

397. Artikel: 1987080101  
Titel: Suetan - Kwartaaluitgave van de Stichting Oud Zoeterwoude
Rubriek/subrubriek: Algemeen / Colofon
Verschenen in: 1987
Auteur(s): Secretariaat Oud Zoeterwoude
Voor donateurs gratis. Losse nummers f. 5,--. Advertentietarieven op aanvraag.
Stichting "Oud-Zoeterwoude", statutair opgericht op 12 februari 1970, gevestigd: Zonnegaarde 23, 2381 LH Zoeterwoude.
  • Kwartaaluitgave van de Stichting "Oud Zoeterwoude", 65e aflevering - augustus 1987
  • Stichting "Oud-Zoeterwoude"
  • statutair opgericht op 12 februari 1970 gevestigd: Zonnegaarde 23, 2381 LH Zoeterwoude
  • De stichting heeft ten doel de bevordering van de kennis van en de belangstelling voor de geschiedenis van Zoeterwoude en omgeving; het opsporen, verzamelen en bewaren van gegevens, feiten en voorwerpen omtrent de geschiedenis van Zoeterwoude en het zo
  • Dorpsstraat 9, 2381 EK Zoeterwoude, Tel. 01715-1587
  • Zonnegaarde 23, 2381 LH Zoeterwoude, Tel . 01715-2448
  • J. Porcellistraat 1, 2381 TR Zoeterwoude, Tel. 01715-1113
  • Fuut 58, 2381 KN Zoeterwoude, Tel. 01715-2680
  • 2382 XP Zoeterwoude, Tel. 071-894983
  • 2381 EV Zoeterwoude, Tel. 01715-1254
  • 23381 EJ Zoeterwoude, Tel. 0l715-2670
  • 2381 AG Zoeterwoude, Tel. 01715-2887
  • 2381 XJ Zoeterwoude, Tel. 01715-2350
  • 2381 LH Zoeterwoude, Tel. 01715-2448
  • 2381 KN Zoeterwoude, Tel. 01715- 2680
  • te Zoeterwoude t.n.v. de Penningmeester Stichting "Oud-Zoeterwoude".
 

398. Artikel: 1987080918  
Titel: De Hooibouw
Rubriek/subrubriek: Bedrijven / Bedrijvigheid / Agrarisch
Verschenen in: 1987
Auteur(s): Gent, Jan van
Dat vanouds de veeteelt in Zoeterwoude een belangrijke plaats inneemt, blijkt uit de vele boerderijen en weilanden en dat hierbij de zorg voor de wintervoeding van de veestapel van groot belang is, merkt men in de zomermaanden als de hooioogst wordt binnengehaald.
Wordt tegenwoordig vele malen het hooigras gemaaid en "ingekuild" naast de grote ligboxstallen, in het verleden was de hooibouw geheel aangewezen op handwerk en op mooi droog weer.
Hoe en met welke middelen toen de hooibouw werd bedreven, vindt u verder in het artikel.
  • Dat vanouds de veeteelt in Zoeterwoude een belangrijke plaats inneemt, blijkt uit de vele boerderijen en weilanden en dat hierbij de zorg voor de wintervoeding van de veestapel van groot belang is, merkt men in de zomermaanden als de hooioogst wordt binnengehaald.
  • In Zoeterwoude kwamen de maaiers uit West-Brabant o.a. uit Etten-Leur en Sint Willibrord.
  • Dat was in die tijd, zonder radio en televisie een welkome aanvulling in de besloten gemeenschappen zoals Zoeterwoude.
  • In de maaitijd waren in Zoeterwoude, gemiddeld wel 15 maaiers uit West-Brabant.
  • De sfeer en werkwijze zoals door meester Heuvel is beschreven, is ook van toepassing in ons Zoeterwoude.
  • Het hooi was dan gereed voor het vervoer naar de boerderij en dit gebeurde in Zoeterwoude met de boerenwagen of de boerenschouw.
  • In Zoeterwoude werd het hooi naar de boerderij ook over het water vervoerd.
  • Dit was dan de hooibouw in Zoeterwoude zoals het was.
 

399. Artikel: 1987081920  
Titel: Van de Hel naar de Hemel (20) - De sociaaleconomische toestand van Zoeterwoude rond 1680
Rubriek/subrubriek: Geschiedenis / Economische ontwikkeling
Verschenen in: 1987
Auteur(s): Juffermans, P.J.A.
Alleen gedurende de periode 1667-1680 wordt er een tipje opgelicht van de sluier, die de sociaaleconomische toestand van Zoeterwoude voor ons verborgen houdt.
Uit die jaren zijn er namelijk een viertal lijsten van belastingplichtigen bewaard gebleven, waarop de namen der gezinshoofden met hun beroep en maatschappelijke welzijn staan aangetekend.
  • Van de Hel naar de Hemel (20) - De sociaaleconomische toestand van Zoeterwoude rond 1680
  • Alleen gedurende de periode 1667-1680 wordt er een tipje opgelicht van de sluier, die de sociaaleconomische toestand van Zoeterwoude voor ons verborgen houdt.
  • De eerste twee lijsten zijn niet gedateerd, verschillen onderling slechts weinig en hebben dus vermoedelijk betrekking op twee achtereenvolgende jaren en wel tussen 1667 en 1679, toen Nicolaas Lydius, die op beide voorkomt, hervormd predikant te Zoeterwoude was.
  • Stellen we het aantal personen per gezin gemiddeld op vier, dan telde Zoeterwoude in 1680 ongeveer 1620 inwoners, van wie 1032 "vermogenden" (63,7 % l. 508 "onvermogenden" (31,3 %) en 80 armen (5 %) een verhouding, welke met die van andere ambachten vergeleken, vrij gunstig is.
  • Welvarend Zoeterwoude in 1680
  • Het verwondert ons eigenlijk niet, dat het Zoeterwoude van 1680 een beeld van zo grote welvaart vertoont, want dat was gedurende de tachtiger jaren van de 17e eeuw in ons vaderland een algemeen voorkomend verschijnsel.
  • Aan de hand van het belastingkohier kunnen we nu nagaan, hoe die welvaart in Zoeterwoude over de verschillende groepen van de bevolking verdeeld was.
  • Wanneer het belastingkahier van 1680 in Zoeterwoude 157 gezinshoofden als arbeiders bestempelt, dan is het toch te betwijfelen of dat wel allen arbeiders zijn in de tegenwoordige betekenis van het woord, dus mensen die in loondienst zijn.
  • De welvaart, die in 1680 in Zoeterwoude heerste, schijnt in de loop van de volgende vijftig jaren voor een groot deel verdwenen te zijn.
 

400. Artikel: 1987110000  
Titel: Voorpagina Suetan november 1987
Rubriek/subrubriek: Algemeen / Voorpagina
Verschenen in: 1987
Auteur(s):
 

 

Uitgebreid zoeken

Zoekresultaat verdeeld over 30 pagina's, met elk (max.) 40 publicaties:

Begin        Vorige      1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19       Volgende       Eind

of direct naar pagina: 

Laatste wijziging binnen getoonde publicaties: 3 augustus 2020