Klik op publicatie voor vergroting en meer informatie
241.
Artikel: 1982080101 Titel: Suetan - Kwartaaluitgave van de Stichting Oud Zoeterwoude Rubriek/subrubriek: Algemeen / Colofon
Verschenen in: 1982 Auteur(s): Secretariaat Oud Zoeterwoude
Voor donateurs gratis. Losse nummers f. 5,--. Advertentietarieven op aanvraag. Stichting "Oud-Zoeterwoude", statutair opgericht op 12 februari 1970, gevestigd: Lebuïnusstraat 16 2382 XP Zoeterwoude.
Kwartaaluitgave van de Stichting "Oud Zoeterwoude", 45e aflevering - augustus 1982
Stichting "Oud-Zoeterwoude"
statutair opgericht op 12 februari 1970 gevestigd: Lebuïnusstraat 16 2382 XP Zoeterwoude
De stichting heeft ten doel de bevordering van de kennis van en de belangstelling voor de geschiedenis van Zoeterwoude en omgeving; het opsporen, verzamelen en bewaren van gegevens, feiten en voorwerpen omtrent de geschiedenis van Zoeterwoude en het zo
Oranjelaan 22 , Zoeterwoude 071-410926
Dorpsstraat 9, Zoeterwoude 01715- 1587
Lebuïnusstraat 16, Zoeterwoude 071-894983
J. Porcellistraat 1, Zoeterwoude 01715-1113
Fuut 58, Zoeterwoude 01715-2680
Noordbuurtseweg 35, Zoeterwoude 01715-1254
Hoge Rijndijk 48, Zoeterwoude 071- 410287
Watertje 44, Zoeterwoude Gl715-2670
Zuidbuurtseweg 61 , Zoeterwoude 01715-2887
Dorpsstraat 2, Zoeterwoude 01715-1245
te Zoeterwoude t.n.v. de Penningmeester Stichting Oud-Zoeterwoude.
242.
Artikel: 1982080202 Titel: Jubileum nummer Rubriek/subrubriek: Algemeen / Informatief
Verschenen in: 1982 Auteur(s): Redactie Suetan
Ofschoon deze vijfenveertigste aflevering van Suetan er van buiten precies zo uitziet als de drieënveertigste en de vierenveertigste, is het toch een bijzondere aflevering. In de dagen dat dit nummer in druk was, bestond de stichting Oud Zoeterwoude precies twaalfeneenhalf jaar.
In de dagen dat dit nummer in druk was, bestond de stichting Oud Zoeterwoude precies twaalfeneenhalf jaar.
Hoewel in vergelijking met de ouderdom van Zoeterwoude niet veel meer dan één kwartier van een etmaal, toch de moeite waard om te vieren.
Een passender gebeurtenis kan de Stichting Oud Zoeterwoude zich niet wensen.
In deze extra dikke aflevering wordt allereerst teruggekeken op de geschiedenis van "Oud Zoeterwoude".
De lange en moeilijke weg die moest worden afgelegd alvorens het huidige Suetanborgh te b e reiken, is door de secretaris Fred Geux beschreven, terwijl Jan van Gent de weg door Zoeterwoude vervolgt tot in het centrum van Leiden.
Wij hopen dat heel Zoeterwoude met Oud Zoeterwoude haar koperen jubileum zal vieren door middel van een bezoek aan onze gloednieuwe oudheidskamer.
243.
Artikel: 1982080506 Titel: Beste vrienden van Oud Zoeterwoude Rubriek/subrubriek: Algemeen / Informatief
Verschenen in: 1982 Auteur(s): Kortmann - Keulen, A.E.C.M.
Gezellig, om gevraagd te zijn, een terugblik op onze eerste jaren, op papier te zetten. Het begon in september 1969; een eenvoudige oproep: "Wie doet er mee?". Daarna volgde een tweede oprichtingsvergadering op 28 november 1969.
Beste vrienden van Oud Zoeterwoude
De eerste bestuursvergadering volgde op 15 december 1969, waarin besloten werd een "Stichting" op te richten met als doelstelling: de bevordering van de kennis van en belangstelling voor de geschiedenis van Zoeterwoude en omgeving.
Zo werd op twaalf februari 1970 ten kantore van notaris J.A. Dil de akte gepasseerd van de "Stichting Oud Zoeterwoude".
In september 1971 ontstond reeds het plan tot het laten herdrukken van "De zeven zaligheden van Zoeterwoude", een boekje geschreven door L.C.J. Roozen over Zoeterwoude tot aan de bevrijding in 1945.
244.
Artikel: 1982080606 Titel: Op naar het 25 jarig bestaan! Rubriek/subrubriek: Algemeen / Informatief
Verschenen in: 1982 Auteur(s): Duindam, A.C.J.
Een oudheidkundige instelling doet denken aan een instelling van eerbiedwaardige ouderdom bemand door statige bestuursleden, en werkend met oude folianten en oude voorwerpen, in een omgeving van pilaren en crypte-achtige ruimten. Nu is hiervan niets waar in de stichting "Oud Zoeterwoude".
Nu is hiervan niets waar in de stichting "Oud Zoeterwoude".
Als voorzitter van het huidige uur wil ik toch wel duidelijk zijn: Oud Zoeterwoude heeft een reputatie opgebouwd door verantwoorde lezingen en excursies, er is een drie-maands-blad dat er mag zijn, zowel wat de inhoud als de uitvoering betreft, en Suetanborgh wordt nu opengesteld voor permanente exposities en wisseltentoonstellingen.
We moeten onze dorpsgenoten laten weten dat "Oud Zoeterwoude" nog openstaat voor tientallen nieuwe donateurs.
245.
Artikel: 1982080707 Titel: Officiële opening Suetanborgh Rubriek/subrubriek: Gebeurtenis / Opening
Verschenen in: 1982 Auteur(s): Geux, A.H.H.
Het bestuur van de Stichting Oud Zoeterwoude is bijzonder verheugd met het gereedkomen van de Zoeterwoudse oudheidskamer Suetanborgh en nodigt iedereen uit Suetanborgh te komen bezichtigen. Voor genodigden vindt de officiële opening plaats op zaterdagmiddag 4 september aanstaande om 14.30 uur.
Het bestuur van de Stichting Oud Zoeterwoude is bijzonder verheugd met het gereedkomen van de Zoeterwoudse oudheidskamer Suetanborgh en nodigt iedereen uit Suetanborgh te komen bezichtigen.
Hierna geeft het bestuurslid H.H. van Kapel een korte rondleiding door de middeleeuwse kerk van Zoeterwoude.
In het kader van de festiviteiten rond de nieuwe omleidingsweg om de dorpskern wordt in Suetanborgh een foto-expositie gehouden over de oude weg door Zoeterwoude-Dorp.
Voor deze middag zijn uitgenodigd het College van B. en W. en de gemeenteraad, een aantal zusterorganisaties uit de omgeving, de vrijwilligers die Suetanborgh mee hebben opgeknapt, de medewerkers van Oud Zoeterwoude, de oud-bestuursleden en vanzelfsprekend de huidige bestuursleden van de stichting.
246.
Artikel: 1982080809 Titel: Suetanborgh - Driemaal Rubriek/subrubriek: Algemeen / Informatief
Verschenen in: 1982 Auteur(s): Geux, A.H.H.
Het heeft welgeteld tien jaar geduurd, voordat we er in geslaagd zijn een eigen onderkomen te verwerven. Zoals een bekend spreekwoord zegt, gold ook hier: driemaal is scheepsrecht. Nadat eerdere pogingen tot vestiging van een oudheidskamer in de voormalige "Hof Zwieten" en in het pand Watertje 34 helaas op niets waren uitgelopen, kwam in het najaar van 1979 een nieuwe mogelijkheid binnen bereik.
Van gemeentewege werd aan Oud Zoeterwoude te huur aangeboden de voormalige telefooncentrale aan de Noordbuurtseweg, die de gemeente op zijn beurt weer kon huren van de P.T.T.
De gemeenteraad ging reeds op 27 september 1979 zowel accoord met de huur en verhuur door de gemeente van het pand als ook met een (huur)subsidie aan Oud Zoeterwoude.
De voorste kamer is gereserveerd voor tijdelijke exposities over één bepaald onderwerp. De eerste expositie staat geheel in het teken van "De weg door Zoeterwoude-Dorp" in aansluiting op het artikel van Jan van Gent in deze en voorgaande Sueten.
Begin 1983 is een expositie gepland over de vroegere scheepvaart door Zoeterwoude, de Zoeterwoudse schippers en de oude ambachten daaromheen.
247.
Artikel: 1982080909 Titel: Wie heeft nog wat? Rubriek/subrubriek: Algemeen / Opsporing verzocht
Verschenen in: 1982 Auteur(s): Commissie Suetanborgh
Voorjaar 1983 wordt in Suetanborgh een expositie gehouden over scheepvaart, scheepsbouw en schippers uit Zoeterwoude van voor de oorlog. De voorbereiding is reeds in volle gang. Gaarne zouden wij foto's, prenten en andere interessante zaken hierover voor deze tentoonstelling in bruikleen ontvangen.
Voorjaar 1983 wordt in Suetanborgh een expositie gehouden over scheepvaart, scheepsbouw en schippers uit Zoeterwoude van voor de oorlog. De voorbereiding is reeds in volle gang.
Om de legpuzzel van het verleden van Zoeterwoude compleet te maken is bijna alles bruikbaar!
248.
Artikel: 1982081012 Titel: "Sutwou, Sutwou, O dorp waarvan ik hou" Rubriek/subrubriek: Kerken en kloosters / Dorpskerk
Verschenen in: 1982 Auteur(s): Doove, J.A.F.
Ofwel een beschrijving van het orgel in de N.H. Kerk te Zoeterwoude "Er was eens" een tijd, waarin wij als kinderen zongen "zoet hout, zoet hout, een gek die van je houdt". Dat was een kinderlijke verbastering van het lied dat ik mijn vader hoorde zingen wanneer hij in de werkplaats bezig was.
Ofwel een beschrijving van het orgel in de N.H. Kerk te Zoeterwoude "Er was eens" een tijd, waarin wij als kinderen zongen "zoet hout, zoet hout, een gek die van je houdt".
Mijn overgrootvader was kamerbehanger, mijn grootvader één der vier behangers die in Suetan van december 1981 in de lijst van huwelijken te Zoeterwoude wordt genoemd, mijn vader klom op tot woning inrichter en ik wijk enigszins af van de familietraditie door als muziekwetenschapper en historie zoeker door het leven te gaan.
Uitnodiging van Oud-Zoeterwoude
Op zekere dag gaat de telefoon. De voorzitter van de Stichting "Oud Zoeterwoude" vertelt me over de opening van Suetanborgh en of ik binnen dat kader eens naar het orgel in de Nederlands Hervormde Kerk wil komen kijken en tevens iets over dat orgel wil vertellen. "Zoet hout, zoet hout, een gek die van je houdt" speelde door mijn hoofd, maar ja, je bent zo'n gek en je gaat kijken.
De speeltafel aan de zijkant van het orgel in Zoeterwoude is van later datum dan het instrument zelf, in die zin dat de zijkant niet de oorspronkelijke plaats is. Als gevolg van die verandering zijn de vleugels weggenomen, want anders had de organist er last van.
In Zoeterwoude wijst zeer veel naar zo'n oude situatie.
In Zoeterwoude had men dicht bij huis verschillende keuzemogelijkheden: Hendrik Hess in Gouda, de firma Assendelft in Leiden waar ook Jan Mitterreither zich als orgelbouwer vestigt.
De kerk van de katholieke schuilkerk "aan den Ryndyk" is zijn klant, evenals de kerkvoogdij te Leiderdorp, de pastoor van wat later de Lodewijkskerk in Leiden zou worden èn de kerkmeesters (lees kerkvoogdij) van Zoeterwoude.
Waarmee bewezen is dat het orgel in de Nederlands Hervormde kerk te Zoeterwoude achttiende eeuwse papieren heeft en dat het ouder is dan tot nu toe verondersteld werd.
249.
Artikel: 1982081723 Titel: De weg door Zoeterwoude-dorp (2) Rubriek/subrubriek: Tentoonstelling / 1982 - De weg door Zoeterwoude-dorp
Verschenen in: 1982 Auteur(s): Gent, Jan van
We vervolgen onze weg naar Leiden vanaf de Miening en houden rekening met de verschillende annexaties door Leiden, welke plaats vonden in 1386, 1896, 1920 en 1966.
De weg door Zoeterwoude-dorp (2)
Langs de Meerburgerwetering is eeuwenlang een pad geweest dat liep van de Miening over het erf van Meerburg naar de Hoge Rijndijk. Dit blijkt uit een geschil uit 1643 tussen Zoeterwoude en Pieter de la Court, de toenmalige eigenaar van Meerburg.
Deze had "die van Zoeterwoude" belet, de kade langs de Meerburgerwetering te gebruiken en over zijn erf naar de Rijndijk te gaan,... t welk alles te allen tijde bij hen in een ongehinderde en vrije bezitting was geweest en dewelke nu gestoord was".
Deze kwestie werd door een commissaris van de Hoge Raad in het voordeel van Zoeterwoude beslist en de kade bleef dus zoals vroeger, een openbaar pad Ook had men over dit pad aansluiting op de eerder genoemde Croonesteynslaen, om vervolgens verder te gaan over de Roodenburgerlaen of over de eeuwenoude Soeterwousche wech naar Leiden.
De rechtlijnigheid van de Vrouwenvaart duidt er op dat deze later gegraven werd dan de wetering vanaf de Noord Aa, welke vermoedelijk niet verder liep dan de Meerburgerwetering, waar het overtollige water van uit Zoeterwoude op uitkwam om vervolgens via de Rijn naar de zee af te vloeien.
In 1578 werd door de eigenaar Mr. Floris tSerclaes met de ambachtsbewaarders van Zoeterwoude een overeenkomst gemaakt, waarbij tegen een vergoeding van 2 nobel per jaar het recht van doorvaart werd verleend.
In 1588 werd door de stad Leiden de Vrouwenvaart en Vrouwenweg aangekocht, waarna deze in 1596 in eeuwigdurende erfpacht werden gegeven aan Zoeterwoude en Stompwijk, tegen een jaarlijkse betaling van 15 gulden en het herstel van de weg die veel geleden had van het water.
De Vrouwenweg werd een woonstraat en was verder bestemd voor het langzame verkeer Leiden-Zoeterwoude v.v.
Tot 1896 stonden de nieuwe huizen op het grondgebied van Zoeterwoude, zeker niet tot verdriet van de bewoners, die op die manier wel het gemak van de Leidse winkels, scholen of café's hadden, maar als plattelander minder belasting betaalden.
Aan de bouw van de Koepoort in de weg van Zoeterwoude was vóór 1400 reeds begonnen.
De Koepoortsgracht werd na de stadsvergroting van 1386 de belangrijkste aansluiting binnen de stadsmuren op de weg naar Zoeterwoude.
Aan het Rapenburg vinden we ook de oudste ingang in de stadsmuur van de weg uit ons oud-Zoeterwoude.
De weg uit Zoeterwoude volgde voor een groot gedeelte het huidige tracé, week halverwege de huidige Herenstraat af in richting Leidse Vliet (het latere Schelpenpad) om ter hoogte van de toen aanwezige Naaktesluis verder langs het water te lopen en bij het Rapenburg, de stad in te komen (zie afbeelding 11).
Afbeeldingenserie 10 : De ontwikkeling van de Koepoort in de 16de enl 7de eeuw in drie stadia (tekeningen Jan van Gent) Afbeelding 11: De oudste weg uit Zoeterwoude kwam Leiden binnen via de Witte Poort, toen de Gemeente Zoeterwoude nog tot aan wat nu het Rapenburg heet grensde (tekening Jan van Gent) .
250.
Artikel: 1982082323 Titel: Oud Zoeterwoude presenteerde... De fietstocht van 5 juni Rubriek/subrubriek: Evenementen / Lezingen en excursies
Verschenen in: 1982 Auteur(s): Excursiecommissie
De fietstocht van 5 juni j.l. is een groot succes geworden. De circa 30 personen startten om half twee bij de Grote Molen, de zon hoog aan de hemel, temperatuur 30gr. c. Jammer was dat de vrijwillige molenaar verstek liet gaan, maar naar wij later hoorden, door nare familieomstandigheden. Daarom niet getreurd, wij hebben de molen gezien van binnen en de heer van Diemen uit de Weipoort heeft ons er nog het een en ander over verteld.
Oud Zoeterwoude presenteerde
251.
Artikel: 1982082828 Titel: Van de Hel naar de Hemel (7) - Utrechtse bisschop buitenspel Rubriek/subrubriek: Geschiedenis / Kerk en religie
Verschenen in: 1982 Auteur(s): Juffermans, P.J.A.
Door de inlijving der Zoeterwoudse kerk bij de Commanderij van Haarlem verloor de aartsdiaken van de Utrechtse dom ieder recht van inmenging in de benoeming van de pastoor van Zoeterwoude. Stierf de commandeur en kozen de Haarlemse Sint Jansheren een opvolger, dan was deze nieuwe commandeur daardoor tevens pastoor der Sint Lebuïnuskerk.
Door de inlijving der Zoeterwoudse kerk bij de Commanderij van Haarlem verloor de aartsdiaken van de Utrechtse dom ieder recht van inmenging in de benoeming van de pastoor van Zoeterwoude.
Volgens de bul van Julius II mocht de commandeur eigenmachtig een lid der Haarlemse commanderij, maar ook een wereldgeestelijke of iemand van een andere kloosterorde als zijn plaatsvervanger in Zoeterwoude aanstellen en weer afzetten zonder de plaatselijke bisschop of iemand anders, de aartsdiaken bijvoorbeeld, er in te kennen.
Van de vice-cureiten, die in zijn naam te Zoeterwoude de herderlijke bediening uitoefenden, zijn er drie met name bekend: Pieter Wijnandtszoon in 1489, Simon Jan Reijers in 1494 en Gregorius Niclaeszoon, die bij de belasting-enquete van 1514 verklaarde, dat hij toen zestien jaar pastoor in Zoeterwoude was.
Deze afbeeldingen van Theo Molkenboer (1871-1920) stellen voor: in het linkerraam de Sint Janskerk te Haarlem met aan weerszijden St. Agnes en O.L.Vrouw; in het middenraam een fictief portret van Johan Willem Janssen in de zwarte mantel met het witte kruis der Johannieters, geflankeerd door St. Jan de Doper en St. Pantaleon; in het rechterraam de oude dorpskerk van Zoeterwoude tussen St. Elisabeth en St.Catharina.
Een alleszins bevredigende oplossing van deze vraag is jammer genoeg bij gebrek aan de nodige stukken niet meer te geven; met Johan Willem Janssen schijnt ook bijna alles wat nog enig licht zou kunnen werpen op de kerkgeschiedenis van Zoeterwoude in de 16e eeuw, ten grave gedaald.
Artikel: 1982120101 Titel: Suetan - Kwartaaluitgave van de Stichting Oud Zoeterwoude Rubriek/subrubriek: Algemeen / Colofon
Verschenen in: 1982 Auteur(s): Secretariaat Oud Zoeterwoude
Voor donateurs gratis. Losse nummers f. 5,--. Advertentietarieven op aanvraag. Stichting "Oud-Zoeterwoude", statutair opgericht op 12 februari 1970, gevestigd: Lebuïnusstraat 16 2382 XP Zoeterwoude.
Kwartaaluitgave van de Stichting "Oud Zoeterwoude", 46e aflevering - december 1982
Stichting "Oud-Zoeterwoude"
statutair opgericht op 12 februari 1970 gevestigd: Lebuïnusstraat 16 2382 XP Zoeterwoude
De stichting heeft ten doel de bevordering van de kennis van en de belangstelling voor de geschiedenis van Zoeterwoude en omgeving; het opsporen, verzamelen en bewaren van gegevens, feiten en voorwerpen omtrent de geschiedenis van Zoeterwoude en het zo
Oranjelaan 22 , Zoeterwoude 071-410926
Dorpsstraat 9, Zoeterwoude 01715- 1587
Lebuïnusstraat 16, Zoeterwoude 071-894983
J. Porcellistraat 1, Zoeterwoude 01715-1113
Fuut 58, Zoeterwoude 01715-2680
Noordbuurtseweg 35, Zoeterwoude 01715-1254
Watertje 44, Zoeterwoude Gl715-2670
Zuidbuurtseweg 61 , Zoeterwoude 01715-2887
te Zoeterwoude t.n.v. de Penningmeester Stichting "Oud-Zoeterwoude".
254.
Artikel: 1982120207 Titel: Zwetpraet Rubriek/subrubriek: Polders / Zwetpolder
Verschenen in: 1982 Auteur(s): Bosman, W.
Al eerder hebben wij in Suetan aandacht besteed -32e aflevering d.d. maart 1979, het zgn. "poldernummer"- aan het feit dat de studie van het oude Zoeterwoude hand in hand gaat met die van de Zoeterwoudse polders. Immers, gedurende meer dan 500 jaren werd er in en door onze polders op een goedkope maar aan tradities rijke wijze voor gezorgd, dat onze weiden groen bleven en onze voeten droog.
Al eerder hebben wij in Suetan aandacht besteed -32e aflevering d.d. maart 1979, het zgn. "poldernummer" -aan het feit dat de studie van het oude Zoeterwoude hand in hand gaat met die van de Zoeterwoudse polders.
De wordings-geschiedenis van dit gebied is gelijk aan die van de rest van Zoeterwoude: aanvankelijk was er het oer-oude Zoeterwoudse woud, dat omstreeks het begin van onze jaartelling werd weggevaagd; daarna had de zee, via de Rijn, verscheidene eeuwen vrij spel.
Gelet op het feit dat (I) de eerste waterkering oostelijk gebied beschermde, zie de Ommedijk hierboven, en (II) men er van uitgaat dat het eerste Zoeterwoude was gelegen aan de Weipoort/ Uiterdijk, komen wij tot de volgende nieuwe theorie: De Zwet was oorspronkelijk de west-grens van het Zoeterwoudse cultuur-gebied; de oost-kant van de Zwetpolder is het oudste en waarschijnlijk ook de oorspronkelijke Zwetpolder - waaraan in 1612 de Korsenpolder als westelijk deel is toegevoegd.
Kohier van omslag er Polderlasten van den Zwetpolder gelegen onder Zoeterwoude des jaars 1882
Toelichting kaart pag. 20 Behoort bij het door de Staten der Provincie ZuidHolland bij besluit van den 7 Julij 1859 vastgesteld en bij Koninklijk besluit van den 5 Augustus 1859, nr. 51, goedgekeurd Bijzonder Reglement voor den Zwetpolder/ Gemeente Zoeterwoude/Afgekondigd in het Buitengewoon Provinciaal blad nr. 11 van 1859, onder nr. 324.
De foto is genomen vanaf de brug die bekend werd als "Bakkersbrug", doch die destijds nog werd aangeduid als "Loet·brug'~ Foto 2, pag. 4 Het meest zuidelijke puntje van de Zwetpolder: het ligt precies op de grens tussen Zoeterwoude en Stompwijk, midden in de Ommedijkse Watering.
255.
Artikel: 1982120909 Titel: Redactioneel - Diverse berichten Rubriek/subrubriek: Algemeen / Informatief
Verschenen in: 1982 Auteur(s): Redactie Suetan
Het is in elke organisatie een normaal verschijnsel dat zittende mensen vertrekken en nieuwe mensen daarvoor in de plaats komen. Hoewel, dit laatste is tegenwoordig - helaas - niet meer zo normaal. "Oud Zoeterwoude" is ook zo'n organisatie, die onlangs afscheid heeft genomen van enkele getrouwen. Een van hen is Piet Westhof die het bestuur weliswaar heeft verlaten, maar juist om zich nog meer voor "Oud Zoeterwoude" te kunnen inzetten in wat hem het meest aan het hart ligt: Suetanborgh.
Hoewel, dit laatste is tegenwoordig - helaas - niet meer zo normaal. "Oud Zoeterwoude" is ook zo'n organisatie, die onlangs afscheid heeft genomen van enkele getrouwen.
Een van hen is Piet Westhof die het bestuur weliswaar heeft verlaten, maar juist om zich nog meer voor "Oud Zoeterwoude" te kunnen inzetten in wat hem het meest aan het hart ligt: Suetanborgh.
Driewerf dank voor al jullie inzet voor "Oud Zoeterwoude".
256.
Artikel: 1982121010 Titel: De jeugd aan het woord Rubriek/subrubriek: Geschiedenis / Herinneringen
Verschenen in: 1982 Auteur(s): Versteegen, Ineke
Tijdens de diploma-uitreiking voor de INNAS-leerlingen van het Middelbaar Beroepsonderwijs "De Noorderwiek" in juli 1982 kreeg Ineke Versteegen uit Zoeterwoude een eervolle vermelding en een aandenken voor haar opstel, waarvoor Ze uit de 10 opgaven, de titel "Oude gebruiken" had gekozen.
Tijdens de diploma-uitreiking voor de INNAS-leerlingen van het Middelbaar Beroepsonderwijs "De Noorderwiek" in juli 1982 kreeg Ineke Versteegen uit Zoeterwoude een eervolle vermelding en een aandenken voor haar opstel, waarvoor Ze uit de 10 opgaven, de titel "Oude gebruiken" had gekozen.
Omdat het over oude gebruiken gaat, die in onze omgeving spelen prijzen wij ons gelukkig dat er belangtelling bestaat bij de jeugd van Zoeterwoude voor deze onderwerpen en dat wij dit opstel onverkort mogen publiceren.
257.
Artikel: 1982121519 Titel: De Weipoortse Vliet en de Weddens Rubriek/subrubriek: Infrastructuur / Waterweg
Verschenen in: 1982 Auteur(s): Warmerdam, C.A.
In het interview met de heer Dompeling in de rubriek "onder het oor van de barg" wordt de naam Weddepad genoemd. Het is interessant de naamgeving na te gaan van deze weg, zijnde een deel van de verbinding van Leiden via de Hoge Rijndijk, Weipoortseweg, Weddepad en Broekweg naar Gelderswoude, Benthuizen en Zoetermeer.
Betreffende het onderhoud van wedden onder Zoeterwoude: Het is gericht "aan Uwer Edelen Hoogmogende Heeren Dijkgrave ende Hoogheemraden van Rijnland!" en bevat onder andere de volgende zinsneden:
258.
Artikel: 1982122021 Titel: Onder het oor van de barg - Gesprek met de heer Johannes Dompeling Rubriek/subrubriek: Geschiedenis / Herinneringen
Verschenen in: 1982 Auteur(s): Duindam, A.C.J.
Geboren 13 juli 1903 in de Weipoort, momenteel wonende in Leiderdorp. De heer Dompeling werd geboren in de nog steeds intacte boerderij daterend van 1631, aan de Weipoortse Vliet, gelegen tussen de nu niet meer bestaande Burmaatse Verlaat en de Lagerbergbrug. Links van het Weddepad gaande naar Benthuizen.
259.
Artikel: 1982122121 Titel: Historisch straatmeubilair Rubriek/subrubriek: Infrastructuur /
Verschenen in: 1982 Auteur(s): Redactie Suetan
In het boek "Kijken naar monumenten in Nederland" uitgave van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg wordt de term "Historisch straatmeubilair" geïntroduceerd. Wat wordt hiermee bedoeld.
Ook in Zoeterwoude bestaan - en bestonden - vele van zulke objecten, als daar zijn toegangshekken, windvanen, makelaars, stalramen, voordeuren, bruggen en bruggetjes, rozetten, muurankers en wellicht kunt U deze reeks nog aanvullen.
260.
Artikel: 1982122223 Titel: Suetanborgh - Opening op 4 september 1982 Rubriek/subrubriek: Gebeurtenis / Opening
Verschenen in: 1982 Auteur(s): Warmerdam, C.A.
Eindelijk was het dan zover, dat op een zonnige dag de officiële opening van onze oudheidskamer zou plaatsvinden. Toespraken werden gehouden door de voorzitter van de Stichting, de heer A.C.J. Duindam en door de heer Burgemeester ing. A.J. Houdijk in de Ned. Hervormde Kerk van Zoeterwoude.
Toespraken werden gehouden door de voorzitter van de Stichting, de heer A.C.J. Duindam en door de heer Burgemeester ing. A.J. Houdijk in de Ned. Hervormde Kerk van Zoeterwoude.
Burgemeester de heer Detmers, Wethouders, Gemeente Raadsleden, Gemeente Secretaris, Ambtenaren, Vertegenwoordigers van zusterverenigingen en van overkoepelende organen, Lakenhal, Hoogheemraadschap van Rijnland, Gemeente-archief Leiden, Molenstichting, oud-bestuursleden en bestuursleden van "Oud Zoeterwoude" waren daarbij aanwezig en werden welkom geheten.
De heer Paardekooper vroeg toen reeds medewerking om een vereniging "Oud Zoeterwoude" op te richten.
Het duurde echter nog tot 12 februari 1970 voor de stichtingsakte van "Oud Zoeterwoude" passeerde.
De heer Houdijk complimenteerde "Oud Zoeterwoude" dat zij de opdracht van de heer Paardekooper zo voortreffelijk had uitgevoerd, daarbij gesteund door 450 donateurs. "Met de wens dat Uw stichting hier uit kracht en inspiratie moge putten op deze beproefde en succesvolle weg, veel voorspoed en geluk te ontmoeten, verklaar ik de Zoeterwoudse Oudheidskamer voor geopend".
De symbolische opening werd door de Burgemeester verricht door het draaien van een ratel, vroeger in gebruik bij de gemeentereiniging van Zoeterwoude.
Hervormde Kerk te Zoeterwoude, gemaakt door een der leden van "Kameleon".
261.
Artikel: 1982122323 Titel: Komende tentoonstelling Rubriek/subrubriek: Tentoonstelling / 1983 - Zoeterwoudse schippers en scheepvaart
Verschenen in: 1982 Auteur(s): Westhof, P.W.
Het bestuur van de Stichting Oud Zoeterwoude heeft het genoegen reeds nu aan te kondigen de komende tentoonstelling in "Suetanborgh": Zoeterwoudse schippers en scheepvaart Opening zaterdag 28 mei 1983
Het bestuur van de Stichting Oud Zoeterwoude heeft het genoegen reeds nu aan te kondigen
Plannen voor de inrichting van de expositie over de vroegere scheepvaart door en om Zoeterwoude, de schippers en de oude ambachten daaromheen, worden uitgewerkt. Besprekingen om deze tentoonstelling ook naar buiten meer bekendheid te geven, zijn reeds gaande en indien de voortekenen niet bedriegen wordt ook deze expositie weer een succes.
Spreek met de heer P. Westhof tel. 01715-1245, Dorpsstraat 2, Zoeterwoude.
262.
Artikel: 1982122424 Titel: Van de Hel naar de Hemel (8) - Ligging van de nieuwe Mariakapel Rubriek/subrubriek: Geschiedenis / Kerk en religie
Verschenen in: 1982 Auteur(s): Juffermans, P.J.A.
Omtrent de ligging der Mariakapel (genoemd in de voorgaande Suetans no's 44 en 45) weten we met zekerheid slechts dit, dat de oude kapel op een terrein, toebehorende aan de Haarlemse commanderij, en op een dichtbij de parochiekerk gelegen plaats herbouwd mocht worden.
Uit het feit, dat de hervormden na de brand der parochiekerk in 1574 gedurende vele jaren "zekere huysinghe staande in Zoeterwoude" als kerk hebben gebruikt 3) volgt terecht, dat de kapel toen als zodanig niet meer bestond.
In het Gedenkboek der parochie maakt de scherpzinnige deken C.J.M. Bottermanne de veronderstelling dat zij: "of tegelijk met de kerk verbrand is, of reeds voor die tijd verdwenen was ofwel in den loop der zestiende eeuw de parochiekerk vervangen had. 4)" Mocht deze laatste veronderstelling de ware - zijn, dan zou ik de middeleeuwse parochiekerk van St. Lebuïnus (eventueel na haar verhuizing van de Weipoort naar Zoeterwoude) op het terrein van het Commandeurshof willen zoeken en de nieuwe Mariakapel in het eigenlijke dorp op de plaats der tegenwoordige hervormde kerk.
263.
Artikel: 1982125959 Titel: Korte berichten Rubriek/subrubriek: Algemeen / Informatief
Verschenen in: 1982 Auteur(s): Geux, A.H.H.
Bestuurszaken Onlangs heeft het stichtingsbestuur afscheid genomen van Mevrouw Th.M. Hartevelt-Liesveld en de heer P.W. Westhof. Beiden blijven wel verbonden aan "Oud Zoeterwoude". Mevrouw van Hartevelt via de rubriek "Onder het Oor van de Barg" en de heer Westhof blijft aktief in de commissie Suetanborgh.
Bestuurszaken Onlangs heeft het stichtingsbestuur afscheid genomen van Mevrouw Th.M. Hartevelt-Liesveld en de heer P.W. Westhof. Beiden blijven wel verbonden aan "Oud Zoeterwoude".
In deze periode zal een nieuwe wisseltentoonstelling worden voorbereid over de vroegere scheepvaart door Zoeterwoude, de Zoeterwoudse schippers en de oude ambachten daaromheen.
Verhoging minimumdonatie Ondanks een zeer zuinig beheer van financiële middelen zijn de uitgaven van "Oud Zoeterwoude" uitgestegen boven de inkomsten.
Met andere woorden: willen alle donateurs volgend jaar "Oud Zoeterwoude" met (tenminste) één rijksdaalder meer steunen!
Oud Zoeterwoude presenteerde/presenteert Presenteerde op 10 november jongstleden in Ons Huis een dialezing over de Weg door Zoeterwoudedorp voor een goed gevulde zaal met aandachtig publiek.
Artikel: 1983020101 Titel: Suetan - Kwartaaluitgave van de Stichting Oud Zoeterwoude Rubriek/subrubriek: Algemeen / Colofon
Verschenen in: 1983 Auteur(s): Secretariaat Oud Zoeterwoude
Voor donateurs gratis. Losse nummers f. 5,--. Advertentietarieven op aanvraag. Stichting "Oud-Zoeterwoude", statutair opgericht op 12 februari 1970, gevestigd: Lebuïnusstraat 16 2382 XP Zoeterwoude.
Kwartaaluitgave van de Stichting "Oud Zoeterwoude", 47e aflevering - februari 1983
Stichting "Oud-Zoeterwoude"
statutair opgericht op 12 februari 1970 gevestigd: Lebuïnusstraat 16 2382 XP Zoeterwoude
De stichting heeft ten doel de bevordering van de kennis van en de belangstelling voor de geschiedenis van Zoeterwoude en omgeving; het opsporen, verzamelen en bewaren van gegevens, feiten en voorwerpen omtrent de geschiedenis van Zoeterwoude en het zo
Oranjelaan 22 , Zoeterwoude 071-410926
Dorpsstraat 9, Zoeterwoude 01715- 1587
Lebuïnusstraat 16, Zoeterwoude 071-894983
J. Porcellistraat 1, Zoeterwoude 01715-1113
Fuut 58, Zoeterwoude 01715-2680
Noordbuurtseweg 35, Zoeterwoude 01715-1254
Watertje 44, Zoeterwoude Gl715-2670
Zuidbuurtseweg 61 , Zoeterwoude 01715-2887
te Zoeterwoude t.n.v. de Penningmeester Stichting "Oud-Zoeterwoude".
266.
Artikel: 1983020303 Titel: Boeken 700 jaar Zoeterwoude - een familieportret Rubriek/subrubriek: Algemeen / Informatief
Verschenen in: 1983 Auteur(s): Geux, A.H.H.
De stichting "Oud Zoeterwoude" heeft, door een raadsbesluit van de gemeente Zoeterwoude, de beschikking gekregen over een aantal boeken van bovengenoemde uitgave. De boeken zullen zeker een antiquarische waarde krijgen en zijn nu nog te koop voor f 15,-- per stuk bij de bestuursleden. Haast U vóór de laatste exemplaren, zoals zoveel waardevolle zaken uit ons land, naar het buitenland zijn verdwenen.
Boeken 700 jaar Zoeterwoude - een familieportret
De stichting "Oud Zoeterwoude" heeft, door een raadsbesluit van de gemeente Zoeterwoude, de beschikking gekregen over een aantal boeken van bovengenoemde uitgave.
In bovengenoemde artikelenreeks werden herhaaldelijk Zoeterwoude, Zoeterwoudse schippers en scheepswerven genoemd.
In deze Suetan vindt U bijgesloten de gebruikelijke acceptgiro voor Uw jaarlijkse donatie aan "Oud Zoeterwoude".
Zelfs wanneer de eenmalige kosten voor het opknappen en inrichten van Suetanborgh en de gedeeltelijke vergoeding daarvoor uit het cultuurfonds van de gemeentebegroting buiten beschouwing worden gelaten, is "Oud Zoeterwoude" het afgelopen jaar in de rode cijfers gekomen voor circa f 1.800,--!
Wacht U er liever niet te lang mee, U zou het dan ongemerkt kunnen vergeten, terwijl "Oud Zoeterwoude" in het begin van het jaar voor de grootste kosten staat.
Zoals hierboven kort is geschetst, doen onze adverteerders een flinke duit in de zak van "Oud Zoeterwoude".
267.
Artikel: 1983020716 Titel: Scheepvaart van Zoeterwoude (1) Rubriek/subrubriek: Bedrijven / Bedrijvigheid / Scheepvaart
Verschenen in: 1983 Auteur(s): Dessens, Drs. H.J.A.
Beknopt overzicht van een verdwenen bedrijfstak. In de jaren na de tweede wereldoorlog vond de ondergang plaats van een eeuwenoude bedrijfstak in het poldergebied ten zuiden van de lijn Leiden-Alphen aan den Rijn. Deze bedrijfstak zal het onderwerp zijn van twee artikelen, waarvan het eerste in deze aflevering van Suetan en het tweede in de volgende aflevering. Voor enkele correcties op de tekst zie ook artikel 1983050303
Scheepvaart van Zoeterwoude (1)
Het was mogelijk om bijna iedere plek in dit poldergebied per vaartuig te benaderen en vanuit Zoeterwoude was het mogelijk om via een stelsel van vaarten, sloten en verlaten (sluisjes) binnendoor naar Hazerswoude en zelfs Boskoop te varen.
Zoeterwoude is gelegen in een polderlandschap. De polders rondom het dorp zijn in de loop der eeuwen geleidelijk ontstaan, voor een groot deel in de 17e eeuw, deels zelfs al in de 14e en 15e eeuw.
Veel schippers van Zoeterwoude verdienden hun brood niet alleen met het verzorgen, van het transport in eigen regio, of voortkomend uit de landbouw in die regio, maar voeren ook vracht voor bedrijven uit de stedelijke sfeer: Leiden, Den Haag, Rotterdam.
Een aantal Zoeterwoudse schippers legden zich hier uiteindelijk op toe, en voeren met een schip van een formaat, waarmee men in het polderland om Zoeterwoude nauwelijks meer uit de voeten kon.
Waterwegen rond Zoeterwoude
Vrijwel iedere boerderij in en rondom Zoeterwoude had de beschikking over één of meer kleine houten vaartuigen om in het eigen vervoer op en rond het erf en in de weilanden te kunnen voorzien.
Vanaf het laatste decennium van de 18e eeuw, tot in jaren '60 van deze eeuw speelde deze werf een belangrijke rol in de scheepvaart van Zoeterwoude.
Scheepswerf Van Beveren te Zoeterwoude
Daar leerde de zoon het bouwen vanaf een scheepstekening en toen de vader een erfenisje kreeg en daardoor in de gelegenheid kwam voor zichzelf te beginnen nam hij in 1887 het bestaand werfje over aan de monding van de Weipoortse Vliet in Zoeterwoude-Rijndijk.
Dankzij deze ijknummers kon in 1979 de werf van aanbouw achterhaald worden, na een telefoontje naar de scheepsmetingsdienst in Amsterdam: de werf van aanbouw was de werf van de Gebr. van Beveren in Zoeterwoude.
is te zien dat schipper C. van Velzen uit Zoeterwoude pulp lost uit zijn Westlander. De foto werd vermoedelijk rond 1920 vanaf de Noordbuurtseweg genomen, links is het z.g. "Eiland" te zien, het meest linkse huis is
het huis van de fam. Hulsebosch, het huis daarnaast is tegenwoordig bewoond door de fam. Onderwater. Schpper Van Velzen was de laatste zeilschipper van Zoeterwoude.
De grotere schepen als Tjalken, Klippers en Aken speelden in zoverre een rol voor Zoeterwoude dat deze vaak produkten als turf, stenen etc. over de Rijn aanvoerden, en daar gelost werden in de kleinere scheepjes die de lading naar de afnemers brachten (het zg. "uitvletten").
268.
Artikel: 1983022123 Titel: Van de Hel naar de Hemel (9) Rubriek/subrubriek: Infrastructuur / Wegen (aanleg)
Verschenen in: 1983 Auteur(s): Juffermans, P.J.A.
De redactie heeft de vrijheid genomen uit de serie van Deken Juffermans een deel te lichten, gepubliceerd in "Sursum Corda" van 21 augustus 1960. We lezen: Van 8 april 1662 dateert een keur van Hoogheemraden van Rijnland op het zeilen in de Zuidbuurtse watering. Blijkbaar spoelde de Zuidbuurtseweg af door het zeilen er langs.
269.
Artikel: 1983025555 Titel: Suetanborgh - Tentoonstelling Rubriek/subrubriek: Tentoonstelling / 1983 - Zoeterwoudse schippers en scheepvaart
Verschenen in: 1983 Auteur(s): Westhof, P.W.
Geen "commissie", maar een groep enthousiastelingen is reeds enige tijd bezig om de plannen uit te werken voor de tentoonstelling reeds aangekondigd in de vorige uitgave van "Suetan". Aangevoerd door de heer P. Westhof zijn dit de heren Van der Does, Duindam, Knops, Versluys en Warmerdam. Een deel van deze groep heeft een bezoek gebracht aan het, normaal voor het publiek gesloten Maritiem Museum "Prins Hendrik" te Rotterdam.
Enige bezitters van nog (weer) zeilende bedrijfsvaartuigen hebben toegezegd om gedurende de tentoonstellingsperiode, met hun zeilend vaartuig, Zoeterwoude te bezoeken.
Heeft U nog suggesties, wensen of voorwerpen, foto's, schilderijen, rekeningen, documenten enz. betrekking hebbende op het onderwerp van deze tentoonstelling wend U dan tot de hr. P. Westhof, Dorpsstraat 2, Zoeterwoude, tel. 01715-1245.
Artikel: 1983050101 Titel: Suetan - Kwartaaluitgave van de Stichting Oud Zoeterwoude Rubriek/subrubriek: Algemeen / Colofon
Verschenen in: 1983 Auteur(s): Secretariaat Oud Zoeterwoude
Voor donateurs gratis. Losse nummers f. 5,--. Advertentietarieven op aanvraag. Stichting "Oud-Zoeterwoude", statutair opgericht op 12 februari 1970, gevestigd: Lebuïnusstraat 16 2382 XP Zoeterwoude.
Kwartaaluitgave van de Stichting "Oud Zoeterwoude", 48e aflevering - 15 mei 1983
Stichting "Oud-Zoeterwoude"
statutair opgericht op 12 februari 1970 gevestigd: Lebuïnusstraat 16 2382 XP Zoeterwoude
De stichting heeft ten doel de bevordering van de kennis van en de belangstelling voor de geschiedenis van Zoeterwoude en omgeving; het opsporen, verzamelen en bewaren van gegevens, feiten en voorwerpen omtrent de geschiedenis van Zoeterwoude en het zo
Oranjelaan 22 , Zoeterwoude 071-410926
Dorpsstraat 9, Zoeterwoude 01715- 1587
Lebuïnusstraat 16, Zoeterwoude 071-894983
J. Porcellistraat 1, Zoeterwoude 01715-1113
Fuut 58, Zoeterwoude 01715-2680
Noordbuurtseweg 35, Zoeterwoude 01715-1254
Watertje 44, Zoeterwoude Gl715-2670
Zuidbuurtseweg 61 , Zoeterwoude 01715-2887
te Zoeterwoude t.n.v. de Penningmeester Stichting "Oud-Zoeterwoude".
272.
Artikel: 1983050303 Titel: Reacties van lezers Rubriek/subrubriek: Algemeen / Informatief
Verschenen in: 1983 Auteur(s): Redactie Suetan
Reacties van lezers (1) Mevrouw M.J. van den Akker-de Regt, woonachtig aan de Weipoortseweg 32 te Zoeterwoude, maakte ons attent dat de foto van afbeelding 5 in het vorige nummer van "Suetan", rond 1900 genomen moet zijn in de Lage Waard te Koudekerk op de grens met Alphen a/d Rijn. Zij herkende dit punt heel duidelijk, aangezien haar ouderlijke huis aan de linkerzijde van de getoonde weg stond.
(1) Mevrouw M.J. van den Akker-de Regt, woonachtig aan de Weipoortseweg 32 te Zoeterwoude, maakte ons attent dat de foto van afbeelding 5 in het vorige nummer van "Suetan", rond 1900 genomen moet zijn in de Lage Waard te Koudekerk op de grens met Alphen a/d Rijn. Zij herkende dit punt heel duidelijk, aangezien haar ouderlijke huis aan de linkerzijde van de getoonde weg stond.
273.
Artikel: 1983050505 Titel: Oud Zoeterwoude presenteert... Het Hoogheemraadschap van Rijnland Rubriek/subrubriek: Evenementen / Lezingen en excursies
Verschenen in: 1983 Auteur(s): Duindam, A.C.J.
Op woensdag 25 mei a.s. een belangwekkende excursie naar het Hoogheemraadschap van Rijnland. Om 8 uur ('s avonds!) verzamelen in het nieuwe gebouw van het Hoogheemraadschap aan de Breestraat 48 te Leiden. Daar zal een film worden vertoond van de watersnoodramp, die 30 jaar geleden ons land teisterde.
Oud Zoeterwoude presenteert...
274.
Artikel: 1983050713 Titel: Scheepvaart van Zoeterwoude (2) Rubriek/subrubriek: Bedrijven / Bedrijvigheid / Scheepvaart
Verschenen in: 1983 Auteur(s): Dessens, Drs. H.J.A.
Beknopt overzicht van een verdwenen bedrijfstak. Inleiding Nadat in de vorige aflevering (zie ook artikel 1983020716) vooral de schepen centraal hebben gestaan willen we in deze aflevering het een en ander vertellen over de schippers van Zoeterwoude. Maar eerst nog iets over de scheepsbouw en wel de overgang van het houten naar het ijzeren en later het stalen schip.
Scheepvaart van Zoeterwoude (2) Beknopt overzicht van een verdwenen bedrijfstak.
Nadat in de vorige aflevering vooral de schepen centraal hebben gestaan willen we in deze aflevering het een en ander vertellen over de schippers van Zoeterwoude.
Willem Jacob van Beveren had goed door dat dit type zeer in trek was in het poldergebied rond Zoeterwoude.
Vletwerk Verreweg de meeste schepen die thuishoorden in Zoeterwoude, Benthuizen, Stompwijk en Zoetermeer maten echter minder dan twintig ton. Dat betekent dat de Wet van 1933 niet op hen van toepassing was.
Van Velzen verzorgde ook het uitvletten van grind voor de gemeente Zoeterwoude.
Per dag moest dus 4 à 5 keer heen en weer gevaren worden van het grindschip naar Zoeterwoude-dorp en, nog erger, het grind moest met de hand geladen en gelost worden!! Het werk dat Van Velzen deed paste gedeeltelijk in het beeld van de landelijke relatievaart. (tot 1933).
Of dit in de kleine scheepvaart van Zoeterwoude en omstreken een gebruik was weten we niet zeker. In ieder geval is mij niet één geval bekend waarin dit zorgvuldig is bijgehouden.
In Zoeterwoude bouwde de werf van de Gebr. Van Beveren motoren in. Als in een zeilschuit een motor geplaatst werd verdwenen de zeilen van boord. Ook zette Van Beveren nieuwe motorschepen op stapel: z.g. motorscherpstevens en voortbordurend op meer traditionele modellen, motorbokken en motorwestlanders.
Momenteel zijn er in Zuidelijk Rijnland, waar Zoeterwoude deel van uitmaakt, nog enkele schippers over die hoofdzakelijk grond en mest varen. Bijvoorbeeld de gebroeders Oostdam, die veel varen voor het Boskoopse boomkwekerijgebied.
Door hun werk te aanschouwen kijken we als het ware terug in de tijd en kunnen we ons nog enigszins een voorstelling maken van het oude scheepvaartbedrijf van Zoeterwoude.
275.
Artikel: 1983051516 Titel: Achter de mast (2) - Schippersfamilie Rubriek/subrubriek: Bedrijven / Bedrijvigheid / Scheepvaart
Verschenen in: 1983 Auteur(s): Warmerdam, C.A.
Hendrik Oostdam werd geboren als zoon van schipper Willem Oostdam, die op zijn beurt weer een zoon was van schipper Hein Oostdam, geboren 10 april 1841, gestorven in 1920. Onze zegsman is geboren in hetzelfde pand waar hij nu nog steeds woont. Met dit verschil dat oorspronkelijk in het pand twee families woonden. Twee onder een kap dus.
Drie kinderen van Hendrik Oostdam, op hun beurt, werden ook schipper en zijn nog steeds actief als vierde generatie schippers in Zoeterwoude.
Was er mest te veel bij de boeren in Zoeterwoude, dan werd dat verkocht en schipper Oostdam ging het brengen naar de boomkwekerijen in Boskoop.
Bagger uit de stadsgrachten van Leiden en Den Haag werd gehaald en als droge bagger aan de boeren van Zoeterwoude geleverd.
De droge bagger werd op de landerijen van Zoeterwoude uitgestrooid als bemesting.
De lading was verborgen onder stro om de controleurs te misleiden. Toen er in Zoeterwoude gelost was en afgerekend moest worden, werd er aan Hendrik Oostdam gevraagd: "Zeg Hendrik, je werkt toch ook om te eten, wat krijg je".
In strenge winters, wanneer er niet kon worden gevaren, maakte Hendrik van de nood een deugd en had een koek en zopie op het ijs van de Noord Aa. Hij toont nog steeds vol trots het gedenkboek "Zoeterwoude 700 jaar" waarin een foto is opgenomen van Hendrik en zijn medewerkers.
In Zoeterwoude dorp werd op de fiets gestapt, compleet met sluiter en bruidsboeket, via de Nieuwe weg werd naar de Weipoort gefietst om daar in de schuit van Hendrik Oostdam te stappen voor het vervolg van het feest.
276.
Artikel: 1983051718 Titel: Achter de mast (3) - Gesprek met de heer Arie Lelieveld Rubriek/subrubriek: Bedrijven / Bedrijvigheid / Scheepvaart
Verschenen in: 1983 Auteur(s): Warmerdam, C.A.
Geboren mei 1903, gewoond hebbende op "het Eiland" te Zoeterwoude-dorp, in het huis nu bewoond door de heer en mevr. Hiel-Piët. De heer Lelieveld is één der voormalige schippers van Zoeterwoude en kan sappige verhalen vertellen waarvan er hier enige volgen.
geboren mei 1903, gewoond hebbende op "het Eiland" te Zoeterwoude-dorp, in het huis nu bewoond door de heer en mevr. Hiel-Piët.
De heer Lelieveld is één der voormalige schippers van Zoeterwoude en kan sappige verhalen vertellen waarvan er hier enige volgen:
In dit jaar kocht Arie Lelieveld een tweedehands 30 tons Scherpsteven, 21 meter lang; 3.20 m breed, voorzien van een Gräde motor waarmee hij vele, lange, tochten maakte, o.a. grond halen in Vinkeveen met bestemming Stompwijk en Zoeterwoude.
Het was in maart 1943 dat Loes Binnendijk, dochter van schilder-drogist Binnendijk, Dorpsstraat 6 te Zoeterwoude, wilde verhuizen naar Amersfoort.
Geen der omstanders voelde er iets voor om mee te varen als bemanning en daarom vervolgde schipper Lelieveld alleen zijn vaart op weg naar de helling van Westhof in Zoeterwoude.
De "Sint Antonius" lag, na de reparatie, gecamoufleerd bij "het Eiland" om te voorkomen dat het schip door de Duitsers gevorderd zou worden. De bakkers van Zoeterwoude hadden nog wel wat meel, maar geen hout als brandstof voor de ovens.
De tocht is toen goed verlopen en voorlopig kon er weer brood gebakken worden in Zoeterwoude.
Het schip "Sint Antonius" was vrij gegeven en lag voor het raadhuis van Zoeterwoude afgemeerd.
afb. 1 Het passeerbewijs, ondertekend door de toenmalige NSB burgemeester van Zoeterwoude.
277.
Artikel: 1983051919 Titel: Klachten van Zoeterwoudse schippers Rubriek/subrubriek: Bedrijven / Bedrijvigheid / Scheepvaart
Verschenen in: 1983 Auteur(s): Warmerdam, C.A.
De toestand van de waterwegen in en rond Zoeterwoude gaf vaak aanleiding tot klachten van de schippers. In het archief van het Hoogheemraadschap Rijnland zijn verzoeken tot verbetering van bestaande toestanden uit de jaren 1859, 1860, 1861, 1865, 1875, 1882, 1893, 1894, 1902, 1905, 1923, 1928 en 1930 opgenomen.
De toestand van de waterwegen in en rond Zoeterwoude gaf vaak aanleiding tot klachten van de schippers.
Jan Bijnsdorp en Cornelis van Schagen, beiden schippers in Zoeterwoude, sturen op 9 augustus 1905 een brief aan de Gemeente Zoeterwoude: Daarin komen zij tot de volgende constatering: "Het water van het Watertje behoort aan Rijnland.
De weg langs het Watertje behoort aan de Gemeente Zoeterwoude en de berm of graskant behoort aan enkele eigenaren welke langs het Watertje wonen" (................)
278.
Artikel: 1983052020 Titel: De Boom Rubriek/subrubriek: Bedrijven / Bedrijvigheid / Scheepsbouw
Verschenen in: 1983 Auteur(s): Westhof, P.W.
Toen Hendrik B. Westhof zich in 1790 in ons Dorp vestigde was het een dubbel bedrijf. Links de boerderij en rechts de scheepsmakerij. De scheepsmakerij hield zich uitsluitend bezig met het maken en repareren van boeren vletschouwen. Deze werden gemaakt van inlands eikenhout. Dit hout kwam over het algemeen uit de bossen van Wassenaar en Voorschoten (de Horsten).
Totdat in het voorjaar van 1981 een berichtje in de krant stond dat de vaarten in Zoeterwoude zouden worden uitgebaggerd.
279.
Artikel: 1983055555 Titel: Suetanborgh - Komende tentoonstelling Rubriek/subrubriek: Tentoonstelling / 1983 - Zoeterwoudse schippers en scheepvaart
Verschenen in: 1983 Auteur(s): Zoeterwoudse schippers en scheepvaart Opening vrijdag 27 mei 1983 De opening van de tentoonstelling zal plaatsvinden op vrijdagavond 27 mei a.s. te 8.00 uur, door middel van het hijsen van een zeil. De openingsuren zijn vastgesteld van 14.30 uur tot 16.30 uur, en wel op de volgende data:
De laatste zaterdag is voorlopig de sluitingsdatum. Afhankelijk van de belangstelling en de nodige vrijwilligers voor de begeleiding zullen eventueel extra dagen worden toegevoegd. Een aanwinst voor het museum is een waterkaart, de situatie anno 1800 weergevende, waarbij het mogelijk is door middel van een lampjessysteem markante punten in het poldergebied rond Zoeterwoude op te roepen.
Enige bezitters van nog (weer) zeilende bedrijfsvaartuigen, komen in de loop van de dag via de Meerburgerwetering en de Vrouwenvaart naar Zoeterwoude. Zij zullen afmeren in de Noordbuurtse wetering bij de werf van Paardekooper.
280.
Artikel: 1983056464 Titel: Suetanborgh - Schenkingen Rubriek/subrubriek: Algemeen / Schenkingen
Verschenen in: 1983 Auteur(s): Secretariaat Oud Zoeterwoude
Van Leeuwen en Van der Poel Van de hand van de heer dr. J.M. van Leeuwen ontvingen wij onlangs een zeer interessant artikel, getiteld "De vererving van het goed Noord Aa 4 te Zoeterwoude vanaf 1811". De vondst van een stapeltje oude papieren -het bleken zeer oude notariële akten te zijn- op de zolder van voornoemd pand was voor de heer Van Leeuwen aanleiding een stuk familiegeschiedenis van de Van Leeuwens en de Van der Poelen op papier te zetten voor "Suetan".
Van de hand van de heer dr. J.M. van Leeuwen ontvingen wij onlangs een zeer interessant artikel, getiteld "De vererving van het goed Noord Aa 4 te Zoeterwoude vanaf 1811".
De redactie kon zich de afgelopen periode eveneens verheugen in een door de Gemeente Zoeterwoude toegezonden scriptie van mevrouw L. van der Geest "De agrarische beroepsbevolking in de Zuidhollandse veeteeltgemeente Zoeterwoude (1880 -1896)".
Oud-wethouder de heer W. Maan heeft uit zijn archief enkele dossiers afgestaan aan de Stichting "Oud-Zoeterwoude", waarvoor nogmaals dank namens het bestuur.
Zoekresultaat verdeeld over 30 pagina's, met elk (max.) 40 publicaties: